HEP AYNI YOLDAN GİTMEK ZORUNDA DEĞİLSİN
Esenlik

Hep aynı yoldan gitmek zorunda değilsin

Bedensel ve zihinsel olarak daha iyi hissedebilmenin en önemli unsurlarından biri elbette spor. Fakat hep aynı egzersizi yapıyor olmak, bir süre sonra hem bedenimizin hem de motivasyonumuzun tükenmesine neden olabiliyor. İşte tam da bu yüzden egzersizde çeşitlilik yaratmak, sporla kurduğumuz bağı sürdürülebilir hale getirmenin en etkili yollarından biri. Bedenimizin ihtiyaçlarına göre oluşturulan antrenmanlar, sadece sıkılmamızı engellemiyor; aynı zamanda bütünsel sağlığımıza da katkıda bulunuyor Değişen antrenmanlar sayesinde sadece bedenimiz değil zihnimiz de taze kalıyor. Ve daha da önemlisi, sporu daha sürdürülebilir kılarak bir yaşam tarzı haline getiriyor.

Bedenimize nasıl davrandığımız, bir şeyi uzun vadede sevgiyle yapıyor olmak, aslında tam da sürdürülebilirlikle ilgili. Spor, benim için hiçbir zaman “yapılacaklar listesi”nde yazılıp kalan bir madde olmadı. Daha çok, kendimle kurduğum bağı güçlendirmenin bir yolu oldu. Bunu nasıl bu kadar uzun süre sıkılmadan yapabildiğime bakınca da dikkatimi antrenmanlarımın çeşitliliği çekti. Bedenimi tek çeşit bir egzersize sıkıştırmak yerine, farklı türde egzersizlerle besledikçe, bu yolculuğun benim için daha keyifli ve sürdürülebilir hale geldiğini fark ettim. Belki de çoğumuzun aradığı şey, biraz çeşitlilik içeren bir düzendir. Ne dersiniz?

Antrenman Çeşitliliği Neden Önemli?

Aynı egzersizi sürekli yapıyor olmak zamanla sıkıcı hale gelebilir ve motivasyon kaybına neden olabilir. Çünkü çeşitlilik, sadece beden sağlığı için değil zihin sağlığı için de büyük önem taşıyor. Antrenman çeşitliliği, bedene tek bir açıdan yaklaşmak yerine; bedenimize farklı alanlar açmak ve onu farklı şekillerde desteklemek demek. Yani; bazı günleri esneme ve hareket kabiliyetini arttıracak antremanlara, bazı günleri kuvvet antremanlarına, bazı günleri ise kalp sağlığını destekleyen kardiyovasküler antremanlara ayırmak demek. Böylece beden rutinde sıkışıp kalmaktan kurtulmuş oluyor. Sürekli olarak farklı şekilde çalışmak dengeli ve sürdürülebilir bir hareket alışkanlığı edinmeyi daha mümkün kılıyor. Ve farklı yöntemleri bir araya getirmek, sadece kasları değil, genel sağlığı ve ruh sağlığını da güçlendiriyor. Kısacası, çeşitlilik; bedeni her yönüyle dengede, güçlü ve canlı tutmanın en güzel hali.

Antrenman Çeşitliliğinin Faydaları

Sürekli aynı şeyi yapmak yerine, rutini çeşitlendirmek hem bedende hem de zihinde büyük fark yaratıyor.

1. Kas Gelişimi ve Güç Artışı
Farklı antrenman türleri bir arada uygulandığında, yalnızca belirli kas grupları değil, tüm beden dengeli bir şekilde çalışır. Kardiyo, kuvvet, esneklik ve denge antrenmanlardan oluşan bir kombinasyon, genel kas gücünü artırırken, fonksiyonel hareket kapasiteni de geliştirir.

2. Motivasyonun Artması

 Aynı rutini sürekli tekrarlamak sıkıcı olabileceği için farklı egzersiz türleri denemek, yenilik hissi yaratacağı için motivasyonunuzu yüksek tutar ve harekete geçmenizi kolaylaştırır.

3. Zihinsel Sağlık ve Odaklanma
Bedeni farklı hareketlere adapte etmek, zihinsel olarak sizi zorlar. Böylece zihniniz daha aktif çalışmaya başlar. Mesela denge ve koordinasyon da gerektiren antrenmanlar odaklanma becerinizi artırabilir.

4. Sakatlanma Riskinin Azalması
Belli tip hareketlere bağlı kalmak, belirli kas gruplarını fazla zorlayacağı için sakatlanma riskini artırabilir. Antrenmanda çeşitlilik olduğu zaman farklı kaslar ve eklemler devreye gireceği için, vücuda dengeli bir şekilde yükleme yapılır ve aşırı kullanımdan kaynaklanan sakatlıkların önüne geçilebilir.

Rutini Çeşitlendirme Yolları

1. Kardiyo Egzersizleri: Koşu, yüzme ve bisiklet gibi kardiyovasküler sistemi destekleyen egzersizler sadece kalp sağlığını iyileştirmez aynı zamanda dayanıklılığınızı da artırır. Haftada birkaç gün yapacağınız düzenli kardiyo egzersizleri ile, kalp sağlığınızı koruyabilir ve enerjinizi yükseltebilirsiniz.

2. Kuvvet Antrenmanları: Ağırlık kaldırma ya da kendi vücut ağırlığınızla yapacağınız egzersizler (squat, şınav gibi) kuvvet ve kas gelişimi için oldukça idealdir. Kaslarınızı güçlendirmek ve beden sağlığınızı desteklemek kuvvet antrenmanlarını rutininize dahil edin

3. Esneklik ve Denge Egzersizleri: Pilates ve yoga gibi egzersizler esnekliğinizi artırırken, dengenizi ve postürünüzü de iyileştirir. Bedeninizin esnekliğini artırmak ve zihinsel olarak rahatlamak için haftada 2 bile olsa esneme egzersizlerine şans verin.

4. Fonksiyonel Antrenmanlar
Belki de günlük hayatta işimizi en çok kolaylaştıracak antreman çeşidi. Burpee, plank ve kettlebell swing gibi hareketler hem kasları çalıştırır hem de bedeni daha dengeli ve güçlü hale getirir. “Ne işime yarayacak?” diye sormayın. Merdivenleri daha rahat çıkmayı, ağır çantaları daha kolay taşımayı kim istemez? J

Bonus: Dinlenme ve İyileşme: Spor rutinlerinde yapılan en büyük hatalardan biri dinlenmeyi ihmal etmek. Tabii ki bedenimizin de dinlenmeye ihtiyacı var. Dinlenme günleri, kasların toparlanabilmesi için oldukça önemli.

Nereden Başlamalısınız?

1. Küçük Başlangıçlar Yapın
Rutininizi komple değiştirmek çok sağlıklı bir yöntem olmayabilir. Aman aman büyük değişikliklere de gerek yok, minik dokunuşlarla başlayın. Haftada bir gün bile olsa farklı bir egzersiz türü denemek hem bedeninizi hem zihninizi uyaracaktır. Mesela düzenli olarak koşuyorsanız, bir günü yoga ya da pilatese ayırın.

2. Yeni Egzersiz Türlerini Keşfedin
Her zaman yaptığın ve ezbere bildiğin antrenmanların dışına çıkmaya ve yeni bir egzersiz türü denemeye ne dersin? Yüzme, boks ya da uzun zamandır aklında olan ve bir türlü başlayamadığın tenis… Yeni disiplinler hem farklı kas gruplarını çalıştıracak hem de motivasyonunu artıracak. Bonus olarak bir de deneyim kazanmış olacaksın.

3. Grup Derslerine Katılın
“Ben riske girmem” diyorsanız yeni bir antrenman türünü deneyimlemenin en keyifli yollarından biri olan grup derslerine şans verin. Zumba, spinning, hiit, ya da açık hava yoga grupları gibi seçeneklerle hem sosyalleşir hem de farklı bir deneyim yaşayarak rutininizin dışına çıkmış olursunuz.


©mümkün dergi

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Yuka Ajans Yay. ve Org. Tic. Ltd. Şti.’ye aittir. Köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir kısmı kaynak gösterilmesi ve/veya habere aktif link verilmesi halinde dahi kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayınız.

Miray Aybüke Mırık
Marmara Üniversitesi Fransızca Öğretmenliği bölümünden mezun olduktan sonra aynı üniversitede Kişilerarası İletişim alanında yüksek lisansını tamamladı. O dönemde mesleğine, hep ilgi duyduğu moda ve güzellik alanlarıyla yön vermek isteyince özel bir akademide Moda ve Güzellik Editörlüğü eğitimi aldı. Bu eğitim, kariyerine yazarlık ve styling alanında yeni bir rota çizmesini sağladı. Moda yazarlığı, moda editörlüğü (styling) ve güzellik koçluğu gibi deneyimlerini ve iyi yaşam tutkusunu yazıya taşıyarak hem bireylere hem de markalara destek veriyor. Şu anda Editör Aslı Yirsutimur ile birlikte kurduğu ajans bünyesinde içerik üretmeye ve yaratıcı projeler geliştirmeye devam ediyor. Yazı ve iletişim alanındaki birikimiyle modayı, estetiği ve iyi yaşam tarzını bir araya getiren işler yapmayı seviyor. Ayrıca doktora eğitimine devam ediyor.
Gizliliğe genel bakış

Bu web sitesi, size mümkün olan en iyi kullanıcı deneyimini sunabilmek için çerezleri kullanır. Çerez bilgileri tarayıcınızda saklanır ve web sitemize döndüğünüzde sizi tanımak ve ekibimizin web sitesinin hangi bölümlerini en ilginç ve yararlı bulduğunuzu anlamasına yardımcı olmak gibi işlevleri yerine getirir.