YERYÜZÜNÜN KADIMLERININ IZINDE BIR KAŞIF: CLIFF DUNN
Aktüalite

Yeryüzünün kadimlerinin izinde bir kaşif: Cliff Dunning

Earth Ancients (Yeryüzü Kadimleri) adını verdiği podcast programı ile dünyanın farklı ülkelerindeki dinleyecilerine ulaşan Cliff Dunning, kadim toprakların ve kültürlerin günümüze taşınmasına katkı sağlıyor. ABD’de 2024 yılında alanındaki en iyi podcast seçilen yayınında Graham Hancock’tan Andrew Collins’e, bilim insanlarından, akademisyenlere alanın önemli liderlerini ağırlıyor. Cliff Dunning, bu yıl Ağustos ayında ülkemize geldi biz de hazır onu yakalamışken yaşam yolculuğuna ve yeryüzündeki kadim yerlere dair keyifli bir sohbet gerçekleştirdik.

30 yılı aşkın süredir kadim uygarlıkların izini sürüyorsunuz. Bu alana odaklanmaya nasıl karar verdiniz?

1995 yılında daha önce San Fransisko’da konferans vermesini rica ettiğim Maya halkının büyüklerinden kabul edilen bir arkadaşım tarafından davet edildim. Meksika’ya uçtum, ardından Chichen Itza’ya kadar arabayla gittim. Burası Meksika’nın Yukatan Bölgesi’ndeki önemli bir Maya şehri. Bir hafta boyunca orada Maya geleneklerini ve tarihini öğrendim. Öğrendiklerim, bana okulda öğretilenlerle çelişiyordu. Gezegenimizdeki yerli kültürlerin tarihi okullarda ve üniversitelerde anlatılmıyor. Yerli kültürlerin tarihini araştırırken Hinduların Yugas adını verdiği binlerce yıl önce yarattıkları sistemi keşfettim. Bu sayede insanlığın farklı devirlerini anlayabildim. Bu sistemi kadim tarihle birleştirdiğinizde 10000 yıl önceki teknolojileri ve insanların işlevlerini daha rahat kavrayabiliyorsunuz.

“Bu enkarnasyonumda amacım, insanların yeryüzünün kadim geçmişini hatırlamalarına podcast’lerimle, yazılarım ve seminerlerimle yardımcı olmak.”

Genellikle kadim kültürler ya da yerlere ilgi duyan kişilerin aslında göreve çağrıldıklarını düşünüyorum. Siz de bu konunun yaşam amacınız olduğunu düşünüyor musunuz?

Evet, katılıyorum. Bu enkarnasyonumda amacım insanların yeryüzünün kadim geçmişini hatırlamalarına podcast’lerimle, yazılarım ve seminerlerimle yardımcı olmak. Bu konuda derin bir tutku duyuyorum ve kadim yeryüzüyle ilgili her şeyi merak eden araştıran parlak zihinlerle buluşmaktan keyif alıyorum.

KADİM YERYÜZÜ DÜNYAYI GEZİYOR

Podcast’iniz Kadim Yeryüzü (The Earth Ancient) için konukları nasıl belirliyorsunuz?

Yayın alanında yeni yazarları ve araştırmacıları keşfeden bir grup danışmanla çalışıyorum. Değişimin yeni nesil sesi olacak en iyilerle çalışıyoruz. Mesela Netflix’teki Ancient apocalypse serisinin sunucusu Graham Hancock daimi konuklarımızdan ve kendisi insanın uzak geçmişine çok önemli bir role sahip.  The Earth Ancient podcast’imiz 25 milyondan fazla download ile bu sene 10. yaşını kutladı.

Unutamadığınız bölümler hangileri?

Birden fazla favori bölümüm var. William Brown’un yaptığı keşifler unutulmazdı. Kendisi Mısır’daki Giza Platosu’nda yer radarı modellemesi kullanarak bir tünel sistemi keşfetti. Ayrıca Sfenks ve Giza Piramitleri arasında bir yeraltı tapınağı da buldu. Otoriteler bunu biliyormuş ama susmayı tercih ediyorlarmış. Mars’ın uygu görsellerini çalışan bilimadamları Dr. Mark Carlotto ve Dr. John Brandenburg de bu gezegenin yüzeyinde yaşamış eski bir uygarlığa dair kanıtlar buldular. Bu inanılmazdı çünkü pek çok kadim uygarlık mitlerde Mars ile yeryüzündeki yerleşim yerleri arasındaki bağlantılardan söz eder. Bunun gibi ilgi çekici bölüm konularından saatlerce konuşabilirim.

Dünyanın farklı yerlerini geziyor, turlar düzenliyorsunuz. Bu fikir nasıl doğdu? En çok etkilendiğiniz yerler neresi?

Podcast’e başlamadan önce düzenli olarak Meksika’ya Mayalı ileri gelenlerle buluşup Maya’nın harika şehirlerini ve güncel kazıları çalışmaya gidiyordum. Podcast’e başladıktan sonra dinleyicilerim başka şehir ve ülkelere gidip gitmeyeceğimi sordular. Böylece 2017’de Kadim Yeryüzü Turlarını başlattım. Birleşik Krallık, Mısır, Türkiye, Meksika, Guatemala ve ABD’deki farklı şehirlere turlar düzenledik. Yılda en az 3 tur düzenlemeyi planlıyorum. 2025 yılında Paskalya Adası ve Guatemala’daki Tikal adlı Maya şehrini ziyaret edeceğiz. Meksika’daki Teotihuacan, Chiapas’taki Palenque, Yukatan Bölgesi’ndeki Uxmal ve Mısır’daki Abydos.

Ağustos ayında Türkiye’deydiniz, nasıl buldunuz ülkemizi?

Çok etkilendim, bence İstanbul sofistike ve büyüleyici bir yanı var. Turdaki katılımcılar mutlu ve memnun görünüyorlardı. Neden bunca yıl beklediğimi sorguladım. Müzeleriniz muhteşem, yapılar çok iyi korunmuş. Yerel üzümlerle üretilen şaraplarınıza bile bayıldım. Göbeklitepe ve Karahantepe muhteşem ve merak uyandırıcı. Önümüzdeki yıl yeni kadim yapıları keşfetmek için sabırsızlanıyorum.

GÖBEKLİTEPE GİZEMİ VE TEORİLER

Sizce Göbeklitepe ne amaçla inşa edildi?

Göbeklitepe bir gizem. Niçin yüzün altına gömdüklerini bilebilmek zor. Andrew Collins gibi yazarlar buraların insanlara tarım ve hayvancılığı öğretmek için kullanıldığını söylüyor böylece yeryüzünde yaşanan felaketten sonra hayatlarına devam edebildiklerini düşünüyor. Pek çok farklı yazarın Atlantis’lilerin insanlığa geçmişlerini hatırlatan eğitmenler olduklarına dair teorisini okudum. Göbeklitepe’nin neden inşa edildiğiyle ilgili umarım bir gün yazılı bir kaynak bulabilirler. Geçenlerde bir iskelet bulunduğunu okudum umarım yaşı ve hangi insan türüne ait olduğu bize ipuçları verir. İnanıyorum ki onlar yerçekimi, doğal enerji kaynakları, tellürik alanları kullanan son nesildi. Buradaki enerji okunarak, buranın şifa ya da iletişim amaçlı kullanıldığını da anlayabiliriz.

Sizce Göbeklitepe neden gömüldü?

Bence burayı yapanlar, eğer burayı gömerlerse gelecek nesillerin onları daha iyi anlayabileceğini düşündü. Bir diğer teori de başka gezegenlerden gelip bir süre burada yaşadılar ve dönerlerken burayı gömdüler. Dünyanın başka yerlerinde bilinmeyen uygarlıkların kısa vadede kullandıkları ikamet alanları var.

Black Satellite Book isimli projenizden bahseder misiniz?

Devam etmekte olan bir proje ancak yeni kitabım Maya İhtilafı onun önüne geçti. Meksika’da Maya’larla geçirdiğim zamanı anlatıyor. Atlantik Okyanusu’ndaki Atlan adasından göç eden Mayalılar çok kadim insanlar. Bu kitapta bu insanların Atlantis’lilerin devamı olup olmadıklarını tartışıyorum. Siyah gece uydusu ise bir Hint miti. Buna göre Mahabharata Savaşları’ndan kalma bir teknoloji. Amerikalılar uzun menzilli radarları ile 1960’larda bunu buldular. Nasa uzay görevlerinden biri de bu uyduyu takip etmekti ancak bu uydunun kendi sezgisel bilinci var ve tehdit algıladığında yolunu değiştirebiliyor. Birkaç yıla bu kitap da çıkacak.

Türkiye’ye tekrar gelmeyi düşünüyor musunuz?

Kesinlikle 2025 yılında tekrar geleceğim. Aslında dinleyicilerim şimdiden tura kayıt olmak için mesajlar gönderiyor. Türkiye’nin yılllık Earth Ancients destinasyonlarından biri olmasını planlıyorum. Görecek keşfecek çok şey var. Turistler için harika bir ülke.

Kısa vadedeki projelerinizden söz eder misiniz?

12-24 aylık planda önceliğim kitabımı tamamlamak. Bazı arkeologlar da benim gibi Maya’ların çok daha eski bir uygarlık olduğunu düşünüyor. Tellurik enerji alanlarında kendi piramitlerini inşa ettiler ve kullandılar. Kuzey Meksika’dan Honduras’a kadar 50.000’den fazla piramit vardı. Belki de onların kültürü Hindistan, Güney Amerika ve Çin’I etkiledi.


©mümkün dergi

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Yuka Ajans Yay. ve Org. Tic. Ltd. Şti.’ye aittir. Köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir kısmı kaynak gösterilmesi ve/veya habere aktif link verilmesi halinde dahi kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayınız.

damla_selin_tomru
Reklam ve halka ilişkiler alanında 12 yıl çalıştıktan sonra yaşam amacını keşfetme yolculuğuna çıktı. Bu yolculuk ona iki kitap, yeni bir alanda hizmet imkânı, kadim yerlere tur organize edebilme ve bu alanda röportajlar yapma hediyesini verdi. Heyecanla yeni hediyeleri bekliyor.