Her şey özen ister. Tartışmalar da… Hiç ağzımızdan düşmeyen “bütünün hayrına” sözü tam da böyle anlarda anlam kazanır. Benim, karşımdakinin ve bütünün hayrına olması için anlaşmazlıkları çözmenin ve tartışmaları sonlandırmanın yollarını bulmak mümkün.
Hiç kimse tartışmaktan hoşlanmaz. (Neredeyse hiç kimse…) Ancak bu, hayatın bir gerçeğidir ve bir gün bir yerde tartışmamız kaçınılmaz olur. İster bir dostumuzla bir yanlış anlaşılma hakkında tartışıyor olalım, ister bir iş arkadaşımızla bir proje hakkında tartışmalı bir konuşma yapıyor olalım, bir tartışmayı nasıl sonlandıracağımızı bilmek, çatışmayı geride bırakmamıza ve yolumuza devam etmemize yardımcı olabilir.
“Burada saatler boyu tartışmak, ardından da saatler boyu kendi içimizde konuşarak tartışmaya devam etmek yerine kendimizi doğru ifade etmek, karşı tarafı anlamaya çalışmak ve ardından tartışmayı sonlandırıp günün kalanında gerçekten önemli olan şeylere geri dönmek harika olmaz mı?”
Bunu yapabildiğinizde hem ilişkimiz hem iki tarafın duyguları hem de birlikte nasıl daha iyi bir ilişki sürdürebileceğimiz de ortaya çıkmış olur. Bazen bu ilişkinin sürmeyeceğine karar vermek de bir çıkarım olabilir.
Aşağıda ilişkilerin özelliklerine göre bazı tavsiyeler okuyacaksınız. Tabii bunlar sadece öneri. Siz kendi kelimelerinizi ve kendi çözümlerinizi katarak zenginleştirebilirsiniz. Ama önerilerdeki şu mesajı kaçırmamak önemli: Haklı olmaya değil uzlaşmaya, sadece ifade etmeye değil, ifade edileni duyup anlamaya, birlikte yeni bir yol bulmaya ve gerekirse bunun için araya zamanlar koymaya gayret edelim.
PARTNERİNİZ İLE TARTIŞIYORSANIZ
Partnerinizle bir an iyi anlaşırken bir sonraki an her şeyin raydan çıkması çok garip değil mi? Hayatınızda böylesine önemli yeri olan kişiyle bir tartışmayı sonlandırırken bu kişiye önem verdiğinizi ve aslında aynı takımda olduğunuzu hatırlamak önemlidir. İşte bir çatışma sırasında tekrar yola koyulmanıza yardımcı olacak birkaç öneri:
“Söylediklerini anlıyorum”
Birçok tartışma, diğer kişinin bakış açımızı görmesini sağlama çabası ve bunu yapmadıklarında veya yapamadıklarında hayal kırıklığına uğramakla ilgilidir. Bir saniye ayırın ve partnerinizin bakış açısını, duygularını ve düşüncelerini gerçekten anlamaya çalışın. Sonra, hemfikir olmasanız bile öncelikle onu duyduğunuzu ifade edin.
“Bir mola verelim ve sonra bu konuyu tekrar konuşalım”
Bazen duygular yüksek olur ve bu, bir çatışmayı o anda çözmeyi imkânsız hale getirir. Eğer bir çözüm bulamıyorsanız tartışmaya devam etmenin gerçekten bir anlamı olmaz. Ama bu, meseleleri halının altına süpürmeniz gerektiği anlamına da gelmez. Sakinleşmek için gereken sürenin ardından (yarım saat veya ne kadar gerekiyorsa) geri dönüp konuyu tekrar konuşmayı kabul edin.
“Sana ve ilişkimize değer veriyorum”
Romantik partnerle tartışmanın en zor yanlarından biri, onların bize veya bakış açımıza gerçekten değer vermediklerini hissetmektir. Bu üzücü ve korkutucu bir duygudur ve bazen tartışmayı sonlandırmak için tek ihtiyacımız olan biraz güvence vermektir. Ona verdiğiniz önemi hatırlatmak faydalı olacaktır.
“Bu sorunu birlikte çözelim”
Bir soruna iki farklı taraftan yaklaşırsanız,onu çözme olasılığınız daha düşüktür. İkinizin de işleri düzeltmek ve birlikte daha iyi hale getirmek istediğinizi pekiştirin.
İPUCU: Eğer partnerinizle ilişkinizi sonlandırıyorsanız, onun bakış açısını dinlemek ve onu anladığınızı ifade etmek yine de iyidir. Sonra basitçe “Duygularımızı paylaştık. Artık yolumuza devam etme zamanı.” diyebilirsiniz.
AİLENİZLE TARTIŞIRKEN
Bizim için en önemli olan insanlarla da anlaşmazlıklar yaşarız. Ebeveynlerimiz, kardeşlerimiz, çocuklarımız veya diğer aile üyelerimizle çatışma içindeyken ilişkiyi incitmeden bir tartışmayı sonlandırmak için bazı ifadelerin yardımına başvurabilirsiniz.
“Bu konuda aynı fikirde olmamamız sorun değil”
Konu aile olunca bazen her konuda hemfikir olmamız gerekiyor gibi gelir. Ancak bazı genetik materyalleri paylaşıyor olmanız, her bakış açısını paylaşmanız gerektiği anlamına gelmez. Aynı fikirde olmamanın sorun olmadığını kabul etmek, bazı gerilimleri azaltabilir.
“Söylediklerinizi duyuyorum”
Aktif dinleme, yani diğer kişiye gerçekten onları duyduğunuzu gösteren bir şekilde dinleme, bir çatışmayı çözmede uzun bir yol kat etmenizi sağlayabilir. Diğer kişinin ne dediğini ve bakış açısının ne olduğunu düşünün ve sonra bunu özetlemeye çalışın. Bu, onları anladığınızı gösterecektir.
“Biraz sakinleşmek için zaman ayıralım”
Partnerinizle tartışırken olduğu gibi, kızgınken aileyle meseleleri çözmek zordur. Kendinizi kızgın hissetmeye başlarsanız veya aile üyenizin sinirlenmeye başladığını görürseniz sakinleştiğinizde konuya biraz sonra geri dönmek için bir ara verin.
“Sen de duyguların da benim için önemli”
Bir kavganın bizi birbirimize ne kadar önem verdiğimizi sorgulatması için bir şeyler var, bu yüzden aile üyenize gerçekten önemli olduklarını söyleyin. Bu, tek bir ifade tüm konuşmanın yönünü değiştirebilir ve işleri çok daha iyi hale getirebilir.
İPUCU: Diğer kişiyi incitmiş olabileceğinizi düşünüyorsanız özür dilemek her zaman iyi bir fikirdir. Bir tartışmayı özür dilemeden nasıl sonlandıracağınızı bilmeniz, bunun en iyi yol olduğu anlamına gelmez. Basit bir “özür dilerim” ifadesi, söyleyeceğiniz diğer şeyleri daha etkili hale getirebilir.
BİR ARKADAŞLA TARTIŞIRKEN
Yakın bir arkadaşınızla anlaşmazlık yaşıyorsanız bu oldukça rahatsız edici olabilir. Burada aile için kullandığınız birçok tekniği kullanabilirsiniz ancak söyleyebileceğiniz birkaç ek destekçi de sıralayalım:
“Duyguların mantıklı”
Duyguların mantıklı olması gerekmez ama olduklarında kendimizi daha iyi hissederiz. Arkadaşınızın bir şey hissettiğini görüyor ve nedenini anlıyorsanız, bunu onlara geribildirim olarak verin. Bu, ikiniz için de gerginliği azaltacaktır.
“Arkadaşlığımızı onarmak için ne yapmamızı istersin?”
Arkadaşlığınızda büyük bir ihlal varsa işleri düzeltmek istediğinize dair basit bir ifade yolunuzu açabilir. Bu, arkadaşınıza ve onlarla olan ilişkinize değer verdiğinizi ve işleri düzeltmekte kararlı olduğunuzu gösterir.
“Duygularını açıkça paylaştığın için teşekkür ederim”
Bazen bir saldırı gibi hissettirse de birinin duygularını sizinle paylaşması aslında bir onurdur. Onların nasıl hissettiklerine katılmak veya söylediklerini beğenmek zorunda değilsiniz ama duygularını paylaştıkları için teşekkür etmek, bir tartışmayı sonlandırmaya yardımcı olabilir.
“Söylediklerini düşünmek için zamana ihtiyacım var”
Bu, bir tartışmayı sonlandırmanın ve gerçekten bir ara vermenin başka bir yoludur. Arkadaşınız sizinle aynı fikirde olmadığınız bir bakış açısı ifade etmiş olabilir ancak her şeyi şu anda çözmek zorunda değilsiniz.
İPUCU: Yüz yüze konuşamuyorsanız ne yapmalısınız? Mesajlaşarak bir tartışmayı nasıl sonlandıracağınızı bilmek de önemlidir. Hele ki yazı dilindeki kazaların sıklığı düşünülecek olursa… Aslında süreç aynıdır, ancak iletişimde net olmanız çok önemlidir. Metni göndermeden önce, söylediklerinizin yanlış anlaşılma olasılığı olmadığından emin olun. Bunun için metni birkaç kez okumak hatta birkaç saat bekleyip tekrar okumak iyi bir fikir olabilir.
İŞ YERİNDE TARTIŞMA YAŞARKEN
İş arkadaşlarımız veya müşterilerimizle kişisel bir ilişkimiz olmasa bile bir çatışma yaşandığında çok gerçek duygular yaşarız. Bir tartışmayı nasıl sonlandıracağımızı bilmek, işyerinde bu konuların uzamasını engelleyebilir.
“Anlaşmamakta anlaşmaya ne dersin?”
Farklı görüşler, birçok durumda iş yerinde gerçekten yararlıdır. Bir dahaki sefere bir iş arkadaşınızla tartışırken “anlaşmamakta anlaşalım” deyin ve gününüze devam edin.
“Bu konuda iyi fikirlerin var ama bunu daha sonra tartışmalıyız”
Şimdi konuşmanın zamanı değilse sorun değil. Basitçe diğer kişinin bakış açısının değerini kabul edin ve konuyu daha sonra konuşmayı planlayın. Bu, ikinize de biraz sakinleşme şansı verecektir.
“Ortak bir nokta bulmak için daha sonra tekrar buluşalım mı?”
Bu ifade, sorunu birlikte çözmek istediğinizi ama şu anda bunu yapamayacağınızı gösterir.
“Bakış açınızı paylaştığınız için teşekkür ederim”
Hemfikir olmasanız bile diğer kişinin bakış açısını takdir edebilir ve anladığınızı gösterebilirsiniz. Bu, onların duygusal olarak onaylanmış hissetmelerini sağlar ve tartışmadan çıkıp daha üretken bir tartışmaya dönmeyi kolaylaştırır.
HATIRLAYIN: Karşınızdakini “gerçekten” dinlemek, onların görüşlerine değer verdiğinizi gösterir ve gerilimi azaltır. Tartışma esnasında sakin ve kontrollü kalmak, durumu daha çabuk çözüme kavuşturmanıza yardımcı olur. Karşınızdakinin yerine kendinizi koyarak onun bakış açısını anlamaya çalışın. Tartışmanın sonunda her iki taraf için de kabul edilebilir bir çözüm arayışında olun. İletişimde pozitif ve yapıcı bir dil kullanmak, tartışmanın olumlu bir şekilde sonuçlanmasını sağlar.
©mümkün dergi
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Yuka Ajans Yay. ve Org. Tic. Ltd. Şti.’ye aittir. Köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir kısmı kaynak gösterilmesi ve/veya habere aktif link verilmesi halinde dahi kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayınız.