Doğayla barışık, dünyada bıraktığı izi ve yol açtığı hasarı önemseyen kişilerin yaşam tarzlarında yaptıkları değişiklikler yepyeni ilkeleri benimsemeyi de beraberinde getiriyor. Son yollarda adını sıkça duymaya başladığımız karbon ayak izi, doğa dostu, sürdürülebilirlik, cana saygı vb. kavramlar aslında dünyadaki yaşamın herkes için adil ve eşit olarak devam edebilmesi adına da büyük önem taşıyor.
Esnek ve vejetaryen kelimelerinin birleşmesinden türeyen fleksitaryen de vejetaryenlik için atılacak konforlu ve kolay bir adım olarak dikkate değer. Hayvansal ürünleri tamamen terk etmeden önce tüketimini azaltmak yolunu seçenler fleksitaryen beslenmeye geçiyor. Böylece hem çoğunlukla bitkisel besleniyorlar hem de hayvansal ürünleri ölçülü tüketiyorlar.
Ağaç ve toprak ile köklenin: Sebze, meyve, tahıllar, baklagiller, filizler ve tohumlar.
Planlayın: Haftanın hangi günü ya da günleri hayvansal gıda tüketeceğinizi seçin.
Ölçülendirin: Haftalık ürün/gramaj ayarlamalarını yapın.
Çeşitlendirin: Yumurta, hayvansal ve bitkisel sütler, kavrulmamış kuruyemiş ve kuru meyveler, bitkisel yağlar.
Filtreleyin: Olabildiğince az işlenmiş hatta hiç işlem görmemiş, mümkünse paketlenmemiş ve kendi pişirdiğiniz, sağlıklı etleri planınıza alın.
Yapılan bir araştırmaya göre takip edilmesi en kolay diyetler arasında da yer alan fleksitaryen beslenme, Akdeniz tipi beslenmeden sonra bilinen en sağlıklı ikinci yöntem olarak kabul ediliyor. Bedende sağlığı koruyucu ve hastalığı önleyici etkileri de gözlemlenen bu beslenme stiline haftalık 750 gr et tüketerek başlanması ve bunun beş güne yayılması öneriliyor. Bu başlangıç sürecinin ardından et miktarını ve öğün sayısını azaltarak devam edebilirsiniz. İkinci aşamada haftalık 500 gr hayvansal gıdaya geçebilirsiniz. Buradaki önemli hususlardan biri, bu miktarı yine günlere bölerek tüketmek. Fleksitaryen beslenmenin ileri seviyesinde artık haftalık sadece iki öğünde et tüketmelisiniz ve miktar olarak da 250 gr.’ı aşmamalısınız.
Kendinize özel fleksitaryen beslenme olanı yaparken, haftalık öğün sayısı toplamından faydalanabilirsiniz. Buna göre, ilk etapta, haftalık toplam öğün sayınızın 1/3’nde, ikinci etapta 2/3’ünde etsiz beslenmeyi deneyebilirsiniz. Üçüncü aşamada haftalık sadece birkaç öğünde işlenmemiş et tüketebilirsiniz.
©mümkün dergi
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Yuka Ajans Yay. ve Org. Tic. Ltd. Şti.’ye aittir. Köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir kısmı kaynak gösterilmesi ve/veya habere aktif link verilmesi halinde dahi kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayınız.