Çin ekolüne göre tüm rahatsızlıkların sebebi yaşam enerjisinin akışındaki bozulmalar ve blokajları kaldırdığımızda, o bölgedeki enerji dengesizliği gideriliyor. Hangi meridyenimizin enerji akışında sorun olduğunu saptamanınsa akupunktur ölçümü, Çin tıbbı organ tablosunu incelemek gibi yolları var.
Modern yaşamda ona hak ettiği özeni göstermekte zorlansak da vücudumuz 7 gün 24 saat iyi olmamız için içeride muazzam bir sistem yürütüyor. Bu nizama hareketini sağlayansa Çin tıbbına göre vücudumuzda dolaşan Qi (Chi) yani yaşam enerjimiz. Bu ekole göre bedenimizde belirli organ ve sistemlere enerji akışını sağlayan 12 adet meridyen var ve Qi, 24 saatlik zaman dilimi içinde, her iki saatte bir, bir meridyende yoğunlaşıp güçleniyor ve ardından sonrakine devam ediyor. Bu döngü biz uykudayken de uyanıkken de devam ediyor. Bir meridyenin enerji akışındaki tıkanıklık ya da dengesizlik varsa ona bağlı bulunan organ ya da sistemin işleyişinin bozulmasına sebep oluyor; bu da fiziksel ya da ruhsal rahatsızlıklara yol açabiliyor. Çin ekolüne göre tüm rahatsızlıkların sebebi bu enerji akışındaki bozulmalar ve blokajları kaldırdığımızda, o bölgedeki enerji dengesizliği gideriliyor Hangi meridyenimizin enerji akışında sorun olduğunu saptamanınsa akupunktur ölçümü yaptırmak, Çin tıbbı organ tablosunu incelemek gibi yolları var. Bir de her gece uyandığımızda saate bakmak. Çünkü 2.500 yıllık bu geleneksel yaklaşıma göre uyku problemlerimiz aslında yaşam enerjimizin akışındaki bir dengesizlikten kaynaklanıyor ve her gece aynı saatlerde uyanıyorsak bu, o meridyen ve sisteminde bir sorun olduğuna işaret ediyor. İşte, uykuda olduğumuz saatlerde yaşam enerjimizin en yoğun olduğu meridyenler:
21:00 – 23:00 Üçlü Isıtıcı Meridyeni
Ateş elementi olan Üçlü Isıtıcı Meridyeni, diğer meridyenlerin aksine belirli bir organ değil, tüm organların birbiriyle ilişkisinden sorumlu. Enerjinin beden boyunca dağılmasını kontrol ediyor; vücut sıcaklığının dengelenmesi, sinir sisteminin düzenlenmesi ve metabolizmanın doğru çalışmasını sağlıyor. Enerjisel olarak dış kalp zarı ve kalp ile bağlantılı; duygusuysa sevinç. Üst, orta ve alt ısıtıcı olmak üzere üçe ayrılan bu meridyende üst bölüm, solunum ve dolaşım sistemlerinden sorumlu. Buradaki enerji dengesizliğinde bu sistemlerde bozukluk görülüyor; yürüyüş eğik ve bozuk, baş öne eğik oluyor. Orta ısıtıcı, gıdaların hazmı ve yediklerimizin enerjisinin bedende yayılmasını sağlıyor ve dengesizlik durumunda sindirim problemleri görülüyor. Alt ısıtıcıysa böbrek, böbrek üstü bezleri ve ürolojik sistemle ilgili. Bozukluk durumunda bu organlarda ve üreme fonksiyonlarında zayıflama görülebiliyor. Üçlü ısıtıcının tamamındaki enerji dengesizliği ise sıcağa veya soğuğa tahammülsüzlük, depresyon, keyifsizlik, hormonal ya da metabolik bozukluklar, baş ya da gözün arka kısmında sık ağrılar, dispeptik rahatsızlıklar, fibromiyalji, şişen lenf modülleri ve tiroid bozuklukları gibi semptomlarla bağdaştırılıyor. Üçlü ısıtıcı meridyeninin dengesi için yatağa daha erken gitmek, meditasyon, bitki çayı ya da sıcak bir duş ile sakinleştirici bir gece rutini oluşturmak ve saat 21’den itibaren yapay ışığa maruz kalmamak öneriliyor.
23:00 – 01:00 Safra Kesesi Meridyeni
Safra kesesi, safra sıvısının saklanma ve salınımını sağlayarak sindirim sisteminin düzenli işlemesini sağlar. Çin tıbbında elementi tahta olan bu meridyen; hücresel onarım, yeni kan hücrelerinin yaratımı, sinirler, fiziksel güç, savaşçılık, karar verme süreçleri ve cesaretle ilgili. Kararlılık ve dengeli olmanın meridyeni olan safra kesesinde enerji tıkanıklığı ya da dengesizliği olduğu durumdaysa kolesistit, mide bağırsak kanalında rahatsızlıklar, yüksek kolesterol, kasılmalar, boyunda ve omuzlarda gerginlik, öksürük, nefes darlığı, astım, epilepsi, psişik bozukluklar, baş dönmesi, mide bulantısı, kararsızlık, ani ya da hatalı kararlar, utangaçlık, tutukluk, alınganlık, sık kâbus görme gibi belirtiler görülebiliyor. Meridyenin dengesi için trans yağ içeren ve baharatlı yiyeceklerden ve alkolden uzak durmak, yatmadan önce atıştırmamak ve küçük porsiyonlar yemek enerji akışının düzgün sağlanması için faydalı. Çin tıbbına göre özellikle saat 23:00 ile 03:00 arasında, yani safra kesesi ve karaciğer meridyenlerinin en aktif olduğu saatlerde uykuda olmak duygularımızı düzenleyen, hormonlarımızı dengeleyen ve detoksu sağlayan saat dilimi olduğu için özellikle de yaş aldıkça önem kazanıyor.
01:00 – 03:00 Karaciğer Meridyeni
Duygusu öfke olan tahta elementindeki bu meridyen; tendonlar, tırnaklar ve gözlerle bağlantılı. Kanın vücutta saklanması, pıhtılaşması, atılması gibi süreçleri regüle ediyor; bedenin detoksundan ve duyguların rüyalar yoluyla işlenmesinden sorumlu. Karaciğer düzeni seven, aşırı hız ve üzüntüden kötü etkilenen bir organ olduğu için bu ekole göre çok içtiğimiz ya da yoğun öfke, üzüntü gibi duygular yaşadığımız bir günün gecesinde saat 1-3 arası uyanıp tekrar uykuya dalmakta zorlanmamızın sebebi bu bölgede biriken aşırı enerji. Dengesizliğinde; ciltte kaşıntı, döküntü, alerji, migren, yüksek kan basıncı, bulanık görme, akciğer hastalıkları, ürogenital sistem problemleri, yüzün kızarması, tırnakların kolayca kırılması, bayılmalar, duygusal dengesizlik, huysuzluk, hıçkırık, öfke patlamaları gibi belirtiler görülüyor. Çin tıbbına göre bu meridyendeki enerji bozuklukları bastırılmış öfke ve kızgınlıktan ya da toksinlerden kaynaklanabiliyor. Bu sebeple; işlenmiş gıdalardan uzak durmak, dozunda alkol almak, yatmadan birkaç saat önce son yemeği yemiş olmak, detoks yapmak, en azından bir süreliğine kahvenin yerine yeşil çay koymak, düzenli egzersiz ve öfkeyle sağlıklı başa çıkma yöntemleri karaciğerde enerji akışının sağlanmasına yardımcı oluyor.
03:00 – 05:00 Akciğer Meridyeni
Maksimal aktif saati 03.00- ile 05.00 arası olan metal elementindeki akciğer meridyeni, astım krizlerinin geceleri ağırlaşmasının sebebi olarak görülüyor. Duygusu üzüntü olan meridyen solunumu kontrol ediyor; enerjinin düzenlenmesi, bağışıklık sistemi, ter bezleri, cildin nemi ve kan dolaşımını sağlıyor. Dengesizlik durumundaysa kısa ve yüzeysel nefes alıp verme, yorgunluk, sık hastalanma, boğaz kuruluğu, burun akıntısı / kanaması, omuz, boyun ve kol ağrıları, göğüste ağırlık hissi, kuru cilt, soğuğa aşırı hassasiyet, kalp ve damar hastalıkları, gece terlemesi, zayıf ses, ses kısıklığı, saç dökülmesi, yüz felci, idrar bozuklukları, kalın bağırsak hastalıkları, yorgunluk ve depresyon gibi belirtiler görülüyor. Dengelenmesi için nefes egzersizleri, akciğer kapasitesini arttıracak meditasyon ya da yoga, birikmiş üzüntü ya da yas gibi duyguların iyileşmesi için psikolojik yardım almak, yazmak ya da üzerine okumalar yapmak fayda sağlıyor.
Antik ve modern tıp
Modern tıp; insanın enerji, duygu, düşünce, yaşam tarzı ile fiziksel problemlerini birbirinden ayırmaya meyilli bir politikada ilerlemiş olsa da artık onu tüm parçaları birbiriyle bağlantılı bütünsel bir varlık olarak algılama fikrine yeşil ışık yakıyor. Çin tıbbıysa kökü çok eskilere dayanan ve enerjiyi merkeze alan yaklaşımıyla insanın iyiliği için fizyolojik, psikolojik ve enerjik tüm yönlerinin uyumunu ve yaşam enerjisinin kolayca akışının gerekliliğini savunuyor. Ufak farklılıkları olsa da Batı tıbbındaki hücrelerin doğru çalışması ve dolayısıyla beden sağlığını korumayı sağlayan ATP ya da biyoenerji ile Doğu tıbbındaki meridyenlerde dolaşan Qi ya da yaşam enerjisi aynı işlevi görüyor. Dolayısıyla metabolizmamızın hızından organlarımızın işleyişine kadar tüm sistemlerimizin doğru çalışması için bu enerjiyi yüksek ve dengeli tutmamız önemli. Bu ışıkta, iki ekolü birleştiren yaşam tarzı ve düşünce alışkanlıklarımızı bilinçli olarak seçmeli; egzersiz, yoga, meditasyon, dengeli beslenme, düzenli uyku, sağlıklı kişilerle sağlıklı ilişkiler kurma ve duygusal olarak dengemizi sağlamayı önemsemeliyiz. Yaşam enerjimiz, korumamız gereken en önemli kaynağımız.
Kaynak:
www.akupunkturile.com/uclu-isitici-meridyeni
www.turningpointeacu.com/blog/2017/2/19/waking-up-at-the-same-time-each-night-the-chinese-medicine-body-clock-explains-why
©mümkün dergi
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Yuka Ajans Yay. ve Org. Tic. Ltd. Şti.’ye aittir. Köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir kısmı kaynak gösterilmesi ve/veya habere aktif link verilmesi halinde dahi kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayınız.