Yılın bu zamanlarını çok severim. Her yerde yeni yıl süsleri, kırmızlar, yeşiller, rengarenk ışıklar… İnsanın içi yeni yıla dair umutla doluyor. İyisiyle kötüsüyle bir yılı geride bırakıp bir sürü güzel ihtimali barındıran yeni bir yıla kucak açıyoruz. Kendimize yeni hedefler koyuyoruz. Yeni yılın ilk pazartesi günü o diyete başlıyoruz mesela. Ya da bu yıl kesin sigarayı bırakıyoruz. Bazen de dönüp ardımızda bırakmamıza ramak kalan yıla bakıyoruz. Geçmiş yılın muhasebesini yapıyoruz.
İşte tam bu dönemde hem o yıl nelerin neden olduğunu bir gözden geçirmek hem de yeni yıla dair hedeflerimi somutlaştırmak için yıllardır kullandığım iki güzel yöntemim var. Ben çok faydasını gördüm. Umarım sizler için de yeni yılda faydalı olurlar.
HAYAL PANOSU
Renkli bir karton kâğıt, bant ve makasla bu yılı hayal etmeye hazır mısınız?
Hayal panosunu hazırlamadan önce yapmanız gereken en önemli şey yaşam denge çarkınızı oluşturmaktır. Peki nedir yaşam denge çarkı? Paul J. Meyer tarafından geliştirilen bu yöntemde hayatınızı yuvarlak bir çark gibi düşünüp sizin için önemli olan aile, iş, para, aşk gibi çoğunlukla 8 kavrama bölmeniz beklenir. Daha sonra bu bölmeler 1’le 10 arasında derecelendirilir. Sonuçta sizin için önemli olan kavramları, bu kavramların hangisi için ne kadar çaba sarf etmeniz gerektiğini görmüş olursunuz. Bunu bir yaşam analizi olarak düşünebilirsiniz.
Hayatınızda nelerin olmasını istediğinize karar verdikten sonra bu konularla ilgili görsel ve yazıları dergilerden, gazetelerde kesebilir ya da çıktısını alabilirsiniz. Yeni panonuzu oluşturmadan önce, varsa eski panonuzu çıkarıp geçen yıldan gerçekleşen hedeflerinizin üzerine tik atabilir, gerçekleşmeyenlerin arkasındaki nedeni düşünebilirsiniz. Bir panonuz yoksa da bir süre neler yapıp neler yapmadığınız, neleri neden yapmadığınız üzerine yoğunlaşabilirsiniz. Önünüzdeki engeller neydi?
Her şey hazırsa, kendinizle baş başa kalabileceğiniz bir yerde çalışmaya başlamanızı öneririm. Telefonun daha az çaldığı, etrafta sizi rahatsız edecek seslerin olmadığı, herkesten uzak bir yerde daha rahat konsantre olabilirsiniz. Ben genellikle sevdiğim müzikleri açarım ve etrafıma bereketi simgeleyen şeyler koyarım.
Şimdi daha öncesinde kestiğiniz görselleri ve yazıları renkli kartonunuza yerleştirebilirsiniz. Bu yılki mottonuz nedir? “Erteleme, harekete geç”, “Zamansız ve sınırsız olmak” ya da “Yeni başlangıçlar” olabilir. Mottonuzu kartonun en tepesine yapıştırın. Sonrasında özgürsünüz. Hangi sporu yapmak istiyorsanız, o sporun görselini yapıştırın. Hayal ettiğiniz vücudun fotoğrafını koyun. Almak istediğiniz arabayı ekleyin. Kalabalık sofralar koyun. Size iyi hissettiren, bağ kurabildiğiniz görseller olsun bunlar.
Hayal gücünüzü serbest bırakın ve istediklerinize odaklanın. Hayallerinizin önünde hiçbir engel yok. Halil Cibran’ın dediği gibi “Kişinin hayal gücüyle, düşlerinin gerçekleşmesi arasındaki mesafe, yalnızca onun yoğun isteğiyle aşılabilir.”
YAŞAM KONTRATI
Yaşam bizim tercihlerimizden ibarettir. Bazen hayatı olması gerektiği gibi yaşayıp gittiğimizi düşünürüz. Oysa biz yaptığımız tercihlerle hayatımızı yönlendirebiliriz.
Yaşam bir proje çalışması gibidir. Yaşamda ne olmak istediğinizi, kimlerle olmak istediğinizi, nerede olmak ve ne yapmak istediğinizi bilirseniz, isteklerinizi özünüzde gerçekleştirmemeniz için hiçbir neden yoktur.
Ben her yıl sonunda, gelecek yıl için kendimle bir sözleşme yaparım. Hedeflerimi ve amaçlarımı belirlerim. Böylece elimde bir yol haritam olur.
Siz de bir yol haritası çıkarmak isterseniz, alın elinize bir defter bir kalem ve sizi kimsenin rahatsız edemeyeceğiz bir yere geçin. Objektif olarak hayatınıza bakabileceğiniz, kafanızın net olabileceği, iyi hissettiğiniz bir atmosfer olması önemli.
Yeni yıl hedeflerine geçmeden önce yine dönüp geride bıraktığınız yıla bir bakın. Hedefleriniz neydi, hangileri gerçekleşti, hangileri neden gerçekleşmedi? Muhasebe tamamsa, yeni yıla geçebilirsiniz.
Gelecek yıl için beklentilerinizi deftere yazın. İş, aşk, para, huzur, sağlık… Kendiniz için ne istiyorsanız, nasıl istiyorsanız yazabilirsiniz. Burada önemli olan nokta bu isteklerde bencil olmamaktır. Örneğin; bolluk ve bereket istiyorsak, bunu dünya için istemek önemlidir. Yağmurun yağmadığı, toprağın ekin vermediği bir dünyada bireysel olarak bolluk ve bereket içinde yaşamamızın bir manası yoktur. Var olanlara şükredip, sahip olduklarımız için teşekkür edip doğa için, çocuklar için, şiddete uğrayan kadınlar için de birer cümle eklemek önemlidir.
Bu dünyada ne olmak istiyorsunuz? Dünyadaki amacınız sizce nedir? Yaşamınızı nasıl şekillendirmek istiyorsunuz? Bunları düşünüp sözleşmenizi hazırlayabilirsiniz.
Ne olursa olsun, hayal sevgi ve umut dolu olsun.
“Sen neye hazırsan, o da senin için hazırdır.”
Mark V. Hansen
Çok az bir zaman sonra 2023 yılını geride bırakıyoruz. Umarım 2024 sınırlarınızın çok ötesinde, hayallerinize erişebildiğiniz, biricik ve çok özel olduğunuzu hissettiğiniz ve deneyimlediğiniz bir yıl olsun.
©mümkün dergi
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Yuka Ajans Yay. ve Org. Tic. Ltd. Şti.’ye aittir. Köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir kısmı kaynak gösterilmesi ve/veya habere aktif link verilmesi halinde dahi kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayınız.