Farkındalık

Soğuk suda yüzen faniler ve hayret makamı

İrlanda’nın baş şehri Dublin’de yaşadığım deneyimlerimi sizlerle paylaşmaya devam ediyorum.

Şehrin kuzeyinde kalan Howth Kasabası olağanüstü güzellikte bir sahile sahip. Sahil boyunca yürürken ciğerlerimizi olabildiğince deniz havasıyla doldurmaya çalışıyoruz.

Hava sıcaklığı 8 derece. Göz alabildiğince uzanan bu harika kumsalda yürürken su sıcaklığı hakkında aramızda fikir yürütüyoruz. Adanın, kuzey denizinin ucunda olması elbette suyun sıcaklığıyla ilgili bize bir tahmin veriyor. 9 derece, hadi bilemedin 12 derece olsun.

Hayret makamının sunduğu deneyim

Sahil şeridi boyunca İrlandalıların cool adımlarla denize ilerlemelerini, kendilerini denizin soğuk kollarına bırakmalarını ve gayet kendilerinden emin şekilde kulaç atmalarını izlerken anlıyorum ki bu deneyimi birden fazla kez yaşamışlar. Hoop, ben hemen hayret ve merak makamına çıkıp oturuyorum. Yazılarımı takip edenleriniz bilir ki en sevdiğim makam, hayret makamıdır ve seyahat etmek, içimizdeki meraklıya daima deneyim fırsatı sunar.

Önce hemen Sufizm üzerine okuduğum kitapları ve dinlediğim tasavvuf sohbetlerinde anlatılan bedensizlik halini düşünüyorum.

“Bedensizlik hali, tasavvufun önemli bir kavramıdır. Her faninin yolculuğunda kendi bedenini, duyularını, zihnini ve egosunu aşarak Allah’ın varlığına ve birliğine ulaşmaya çalıştığı ruhsal bir durumdur.

Satırlarımı okuyan birçok kişinin bu hale ulaşmak için çeşitli yöntemler kullandığını biliyorum. Kimimiz zikrederek, kimimiz nefesle, kimimiz müzikle, dansla, meditasyonla, duayla, oruçla, ibadetle, seyahatle bu hali deneyimlemek istiyoruz.

FOTOĞRAF: ŞEBNEM TOKER

“Şu denize giren fanilerin bedensizliği deneyimlemekte olduklarını ben biliyorum da acaba onlar biliyor mu?” diye geçiriyorum kalbimden

Bilinçsizce yaşanan deneyim, deneyim sayılır mı peki?

Kendi kendime yanıt veriyorum: “Sayılır. Niye sayılmasın?” Çünkü aslında bilinçaltı, ne yaptığını biliyor. Zihin programında yüklenmemiş olsa da bilinçaltında tüm bilgiler kayıtlı.

İçimden kıkırdamak geliyor. Şimdi gitsem, henüz sudan çıkmış kıpkırmızı bedenini ısıtmak için ovuşturan İrlandalı faninin karşısına dikilsem ve desem ki “Ey insan, sabır ve tevekkül içinde atmış olduğun adımlarını, vahdet-i vücuda yürürken teslimiyetini aşkla izledim.” Ne yanıt alırım acaba?

Seraphim Blueprint öğretmenlik eğitimimi Ruth Randely’le tamamlarken Ruth geleneğin öncülerinden olan Hindu öğretmeniyle yaşadığı deneyimlerini paylaşmıştı. “Samadhi” denilen bir meditasyon tekniğiyle içsel bir birleşme ve huzur durumunu deneyimliyorlardı. Meditasyon sırasında, tıpkı zikirde olduğu gibi kişi tamamen mantraya odaklanıyor ve düşüncelerden arınmayı, derin içsel sessizlik haline ulaşmayı amaçlıyor. Bedensiz olma deneyimi de derinleşen içsel huzurun ve birleşme halinin tarifi aslında.

O vakit, denizdeki faniler de bir çeşit Samadhi egzersizi yapmış olabilirler. Yaşadıkları deneyimin içsel bir sessizlik ve suda atılan kulaçların motivasyonunun ardındaki derin duygunun huzurlu birleşme hali olduğuna yüzücüler kadar eminim neredeyse.

Beden farkındalığı egzersizleri yaparken soğuk duş alırdım. Kendimden biliyorum ki soğuk suyun etkisiyle hormonların adrenalin salınımı kendinizi canlı ve diri hissetmenizi sağlıyor. Tabii, şu karşımdaki fanileri görünce kendi deneyimimin nasıl da küçük çaplı bir egzersiz olduğunu düşünüyorum. Hele bir de avucumun altındaki su vanasını ne zaman istersem sıcağa çevirebilme lüksüne sahipken.

FOTOĞRAF: ŞEBNEM TOKER

Sonra birden aklıma geliyor. Mart ayında denize girmiş ve soğuk suda yüzebildim diye mutlu olmuştum. Bak şimdi, şu zihnimin oyunlarını fark ettiniz mi? Başkasının deneyimini gözlemlerken kendi deneyimlerimi nasıl da değersizleştirdim! Oysa ki benim gibi kanlı canlı bir Ege kadını için martta denize girmiş olmak hiç de fena bir deneyim değildi.

Soğuk suda yüzme deneyimi, zihnimde kapılar açıyor

İstanbul’a döner dönmez soğuk suda yüzmek hakkında daha fazla bilgi sahibi olmak istiyorum ve son zamanlarda adet olduğu üzere ChatGPT’ye sorular soruyorum.

İrlanda’da soğuk suda yüzen kişilerin beden deneyimlerini öğrenmek istiyorum önce. Vazokonstriksiyon (Soğuk suyun deri yüzeyindeki kan damarlarının daralmasına neden olması), hipotermi, solunum ve kalp atış hızında artış, adrenalin salınımı gibi etkileri olabiliyormuş. Bu etkilere karşı nasıl bir hazırlık yapılması gerektiğini de soruyorum elbette. Doğru ekipman, uygun yer seçimi, süre kontrolü, ısınma egzersizleri, ilk yardım öğrenilmesi gibi önlemlerin en önemli adımlar olduğunu öğreniyorum.

Soğuk suda yüzme deneyiminin kişisel tercihlere ve vücut tepkilerine bağlı olarak değişebileceğini, herkesin soğuk suda yüzme deneyiminin farklı olabileceğini ancak birçok insanın bu aktivitenin sağlık ve zindelik üzerinde olumlu etkileri olduğunu belirttiğini söylüyor ChatGPT. Bu deneyim öncesinde meditasyon yapmanın ise deneyimi daha bilinçli ve hazır bir şekilde karşılamak için faydalı olabileceğini belirtiyor.

Soğuk suda yüzme deneyimi hem sağlık hem de performans açısından birçok fayda sağlayabilir ancak soğuk suya maruz kalmak da bazı riskler taşır. Bu nedenle, bu deneyime hazırlanmak ve bunu güvenli bir şekilde yapmak için bazı önlemler almak gerekir. Elbette bunu sadece ChatGPT’ye sorarak yapamayız. Daha derinlemesine araştırmak, okumak, belki kademeli olarak deneyimlemek gerekebilir.

Gördünüz mü hayret makamı beni nerelere getirdi? İrlanda’nın bir kasabasında sahil yürüyüşü yaparken gördüklerim zihnimde bir sürü kapı açtı. Geri döner dönmez hemen araştırmalara giriştim. Datça’da kışın yapılan bir yüzme maratonu olduğunu bile öğrendim. Bedensizlik halini deneyimlemek için cesaret edip kendimi soğuk sulara atar mıyım bilinmez ama bir gün atacak olursam neler olacağını, neler yapmam gerektiğini, nasıl bir deneyim yaşayabileceğimi iyice bir hatmettim.

Yaşasın hayret makamı!


©mümkün dergi

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Yuka Ajans Yay. ve Org. Tic. Ltd. Şti.’ye aittir. Köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir kısmı kaynak gösterilmesi ve/veya habere aktif link verilmesi halinde dahi kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayınız.

sebnem-toker
Bournemouth College Büro Yönetimi mezunu. Yaklaşık 30 yıldır üst düzey yönetici asistanlığı yapıyor. 2002 yılından beri kendini kaşif olarak adlandırdığı yolun yolcusu… Yaşamın Direksiyonunda atölyesinin kurucusu ve Profesyonel Jungian Koç. Koçlukta Sanat Terapisi, NLP, metafizik, hipnoz ve Seraphim Blueprint uluslararası uygulayıcı eğitmeni.