BAHARDA SEYAHAT EDEBİLECEĞİNİZ 5 VİZESİZ ROTA
Aktüalite Yaşam

Baharda seyahat edebileceğiniz 5 vizesiz rota

Bahar geldi, havalar ısındı, seyahat severler için tatil planları çoktan yapılmaya başlandı. Üstelik önümüzde bir de nisan ara tatiliyle birleşen bayram tatili var! Herkesin gönlünde yatan aslan farklıdır kuşkusuz ama bazen bizi istediğimiz yerlere gitmekten alıkoyan engeller olabiliyor. Onlardan biri de vize sorunsalı kuşkusuz! Yeşil pasaportunuz ya da uzun süreli vizeniz varsa işiniz kolay ama yoksa da endişelenmeyin, vizesiz de keşfedebileceğiniz harika rotalar var! Hazırsanız işte, vizesiz seyahatin en gözde 5 rotası.

Sırbistan

 Balkanların incisi Sırbistan, özellikle başkent Belgrad ile tanınıyor. Tuna ve Sava nehirlerinin birleştiği alan üzerinde yer alan Belgrad’ın eski şehir kısmında; tarihi milattan önceye uzanan heybetli Kalemegdan Kalesi ve çevresi mutlaka görülmeli. Aziz Sava Katedrali ve Nikola Tesla Müzesi gibi tarihi ve kültürel zenginlikleriyle ünlü bu şehrin mutfağı da birbirinden lezzetli yemeklerle dolu. Sırp mutfağının vazgeçilmezleri arasında bir köfte çeşidi olan cevapi, sarma ve farklı içlerle hazırlanan bir hamur işi çeşidi olan bureki mutlaka tadılması gerekenler arasında. Canlı gece hayatı, tarihi yapıları ve lezzetli mutfağı ile Sırbistan, vizesiz bir rotaya seyahat etmek isteyenler için mükemmel bir seçim.

Makedonya

Doğası ve tarihi zenginlikleriyle her yıl binlerce turiste ev sahipliği yapan Makedonya vizesiz giriş yapabilecekler en özel ülkelerden biri. Başkent Üsküp’te şehrin simgesi haline gelen Osmanlı’dan kalma Vardar Nehri üzerindeki tarihi Taş Köprü, şehri tepeden gören özellikle gün batımında harika bir manzaraya sahip Üsküp Kalesi, Büyük İskender heykelinin bulunduğu, şehrin kalbi olan Makedonya Meydanı, Aziz Kurtarıcı Kilisesi ve Üsküp Arkeoloji Müzesi gibi pek çok bir yer görülmeye değer. Üsküp’te mutlaka görülmesi gereken yerlerden biri de UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer alan Balkanlar’ın en büyük ve en temiz göllerinden biri olan Ohri Gölü. Avrupa’nın en eski, en derin göllerinden biri olan gölün çevresinde uzanan Ohri şehri de tarihi kiliseleri, manastırları ve antik tiyatroları da görülmeye değer diğer yerlerden.

Büyük İskender’in babası II. Filip tarafından kurulan Heraclea Lyncestis Antik Kenti, 16. yüzyıldan kalma İshak Çelebi Camii, Osmanlı döneminden kalma saat kulesi, yine Osmanlı döneminden kalma önemli bir Bektaşi tekkesi Harabati Baba Tekkesi renkli desenleriyle Balkanlar’daki en güzel camilerden biri olan Alaca Camii, Makedonya’nın bağımsızlık mücadelesini simgeleyen fütüristik Makedonium Anıtı da listenizde yer almalı.

Doğaseverlerin mutlaka görmesi gereken yerler arasında yer alan Matka Kanyonu da ziyaretçilere tam bir görsel şölen yaşatıyor. Birden fazla yeraltı su mağarasının bulunduğu doğa harikası kanyonda çok sayıda mağarayı da gezmek mümkün.

Taze fasulye yemeği tavce gravce, patlıcan ve acı biber sosu ajvar, Makedon mutfağının dikkat çeken lezzetlerinden.

Karadağ

Sahil kasabaları ve doğal güzellikleriyle ziyaretçilerine unutulmaz anlar vadeden Adriyatik’in incisi Karadağ, her köşesinde keşfedilmeyi bekleyen birbirinden eşsiz hazineler barındırıyor. Karadağ’ın en gözde kentlerinden Kotor’un dar sokakları, 1166 yılında inşa edilmiş, Roma Katolik dünyasının en önemli katedrali Kotor Katedrali ve St. John Kalesi Karadağ’da keşfedilmeye değer noktalardan.

Kotor’a komşu sahil şehri 2.500 yıllık tarihiyle dar sokakları ve taş binalarıyla ünlü Budva’da ise eski şehir ve Sveti Stefan Adası gezilecek noktalar listesine alınması gerekenler arasında. Ayrıca sessiz ve masalsı bir balıkçı kasabası Perast, Rocks Adası, Kral Nikola Müzesi, Njegoš Mozolesi, Balkanlar’ın En Büyük Gölü olan Skadar Gölü de Karadağ’ın görülmesi gereken diğer noktalarından.

Farklı lezzetleri denemeyi sevenler Karadağ’da kuru et (njeguski prsut) ve mısır unundan yapılan ekmek çeşidi kaçamağı tadabilirler.

Mısır – Şarm El-Şeyh

Kapıda vize ile kolaylıkla giriş yapılabilen Mısır’ın Kızıldeniz kıyısındaki dünyaca ünlü tatil merkezi Şarm El-Şeyh bahar ayları için ideal rotalardan biri. Şarm El-Şeyh’i cazibe merkezi haline getiren güzelliklerin başında Ras Muhammed Milli Parkı geliyor. Dalış meraklıları, Kızıldeniz’deki zengin tür çeşitliliğini burada keşfedebilir.

Şarm El-Şeyh’deki bir diğer önemli ziyaret alanı ise Sina Dağı ve çevresindeki tarihi alanlar. Kutsal kitaplarda da geçen ve Musa Dağı olarak da bilinen dağın eteklerinde Aziz Katerina Manastırı ve Baba Oğul Kutsal Ruh Şapeli yer alıyor. Heyecanlı bir deneyim arayanlar ise Sina Çölü’nde safariyi tercih edebilir. Şarm El Şeyh’te deneyimleyebileceğiniz farklı lezzetler arasında ise balık, pirinç ve Şam fıstığının buluşması sayediya, bakladan yapılan ful medames ve domatesin başrolde olduğu shakshuka yer alıyor.

Katar – Doha

Kapıda vize uygulamasıyla Türk vatandaşlarını karşılayan bir başka ülke de Katar. Katar’ın başkenti Doha, tam bir turizm merkezi. Dünyanın her yerinden seyahatseverlerin favori tatil destinasyonlarından Katar, Basra Körfezi’ne uzanan bir yarımada ülkesi. Deniz kıyısındaki İslam Eserleri Müzesi hem binası hem eserleri ile seyahatiniz esnasında mutlaka görmeniz gereken noktalardan. Bir Katara Kültür Köyü ve şehrin çarşısı Souq Waqif bu güzel şehirde vakit geçirebileceğiniz diğer alanlar. UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer alan Al Zubarah Kalesi, Katar’ın antik ve gizemli tarihine ışık tutan Al Jassasiya Kaya Oymaları, ülkenin nefes kesen doğal alanlarından biri olan, 40 metre derinliğindeki Dahl Al Misfir Mağarası, mangrov ormanlarıyla dolu bir gizli mücevher olan Mor Ada, Doha’nın eteklerinde yeşil bir sığınak olarak anılan Baladna Park da Katar tatilinizin unutulmazları arasına ekleyebileceğiniz duraklar arasında.

Kırmızı et ya da tavukla hazırlanan maklube, Filistin kökenli bir atıştırmalık olan dukka, hafif ve doyurucu bir lezzet olan eggplant fatteh ve deve, tavuk ve keçi etini pilavla birleştiren Maftool, gezinizin gastronomi keşiflerine mutlaka eklemeniz gereken lezzetlerden.


©mümkün dergi

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Yuka Ajans Yay. ve Org. Tic. Ltd. Şti.’ye aittir. Köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir kısmı kaynak gösterilmesi ve/veya habere aktif link verilmesi halinde dahi kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayınız.

Elif Girgin
Yıldız Teknik Üniversitesinde fotoğrafçılık okudu, hayali gazeteci olmaktı. Meslek hayatına foto muhabiri olarak başladı ve çeşitli dergilerde çalıştı. Yazmaya olan tutkusuyla beraber bu deneyim onu, internet içerik editörlüğü, dergi editörlüğü, dijital pazarlama gibi yaratıcı alanlarda içerik üretmeye yönlendirdi. Otomobilleri, seyahat etmeyi ve polisiye kitapları çok seviyor. 28 yılın kendisine kattıklarıyla bakmaya, görmeye ve büyük bir tutkuyla yazmaya devam ediyor.
Gizliliğe genel bakış

Bu web sitesi, size mümkün olan en iyi kullanıcı deneyimini sunabilmek için çerezleri kullanır. Çerez bilgileri tarayıcınızda saklanır ve web sitemize döndüğünüzde sizi tanımak ve ekibimizin web sitesinin hangi bölümlerini en ilginç ve yararlı bulduğunuzu anlamasına yardımcı olmak gibi işlevleri yerine getirir.