Bütünsel Sağlık İçin Sağlık Günlüğü
Esenlik Mümkünat

Bütünsel sağlık için sağlık günlüğü

Çoğumuz “Sağlığın nasıl?” diye sorulduğunda sadece fiziksel sağlığımızı göz önünde bulundurarak cevap veririz. Ancak sağlık sadece tek boyutta değerlendirilmemesi gereken oldukça kapsayıcı bir alan. Sağlık, yalnızca fiziksel değil; aynı zamanda zihinsel, duygusal ve sosyal boyutlarıyla bir bütün.

“Sağlıklıyım” diyebilmek için yalnızca bedeninizi hastalıklardan koruyor olmanız maalesef yeterli değil. Zihin ve ruh sağlığınız arasındaki denge, en az fiziksel sağlığınız kadar önemli.

Sadece hastalık yokluğunu “sağlık” diye tanımlamamak gerekiyor. Biliyorum bazen çok zor J Mutluluk ve huzuru da sağlık kriteri olarak göz önünde bulundurarak, sağlığınızı çok boyutlu olarak ele almalısınız.

Eğer bu zamana kadar sağlığınızı çok boyutlu olarak hiç değerlendirmediyseniz, durum analizi yapmak için size şahane bir önerim var: Sağlık günlüğü!

Bütünsel sağlığınız için günlük tutmak, yaşam tarzınızın ve alışkanlıklarınızın, sağlığınızı nasıl etkilediğini anlamanın harika bir yolu. Bu basit ama bir o kadar da etkili araç ile bilinçli değişiklikler yapabilir ve bütünsel sağlığınıza katkıda bulunabilirsiniz. Sağlıklı kabul edilebilmek için genel kurallar ve edinilmesi gereken bazı alışkanlıklar olsa da hepimiz birbirimizden farklıyız ve hepimizin ihtiyaçları başka.  Kimimiz daha fazla harekete, kimimiz daha fazla uykuya kimimiz ise daha fazla su içmeye ihtiyaç duyarız. Yani herkesin ihtiyacı biricik. Sağlık günlüğü tutarak bu farkındalığınızı artırabilir ve yaşam kalitenizi yükseltebilirsiniz.

Neden Sağlık Günlüğü Tutmalısınız?

Sağlık günlüğü hem fiziksel hem zihinsel hem de ruhsal sağlığınızı iyileştirmek için güçlü ve etkili bir araç aslında. Bu şekilde bir günlük, size özel ve doğru rutini oluşturabilmeniz, bedeninizi daha iyi anlayabilmeniz için size destek olacak.

1.Yaşam Tarzı Alışkanlıklarınızı Fark Edin:
Günlük olarak beslenme, uyku ve aktivitelerinizi yazmak, farkında olmadığınız neden-sonuç ilişkilerini ortaya çıkarabilir. Örneğin, yeterli su içtiğinizde enerjinizin arttığını fark edebilirsiniz.

2.Size İyi Gelmeyen Gıdaları Keşfedin:
Her gün yediklerinizi yazarak, hangi besinlerin alerji, cilt sorunu ya da sindirim problemine neden olduğunu daha kolay anlayabilirsiniz. Gluten, süt ürünleri veya şeker gibi tetikleyicilerinizi belirlemek için yazdıklarınızı inceleyebilirsiniz.

3.Doğru Değişiklikleri Yapın:
Günlük tutarak hangi alışkanlıklarınızın işe yaradığını ve hangilerini bırakmanız gerektiğini anlayabilirsiniz. Bu farkındalık, sağlıklı alışkanlıklarınızı güçlendirmenize de yardımcı olur.

4.Rutinlere Yenik Düşmeyin:
Sağlık planınızdan sapmanıza sebep olan her şeyi net olarak tespit edebilirsiniz. Örneğin, yeterli uyumadığınızda ertesi gün kötü besin seçimleri yaptığınızı fark edebilirsiniz.

5.Kendinize Hesap Vermeyi Öğrenin:
Bütünsel sağlığınız için her gün hedeflerinizi yazmak, onlara sadık kalmanızı kolaylaştırır. Günlüğünüzü sürekli görebileceğiniz bir yerde tutarak bu alışkanlığınızı daha da güçlendirebilirsiniz.

6.Beslenme ve Yaşam Tarzınız Arasındaki İlişkiyi Görün:
Beslenme ve yaşam tarzı seçimlerinizin birbiriyle nasıl bir bağlantısı olduğunu kolaylıkla anlayabilirsiniz. Örneğin, çok stresli bir günün ardından daha fazlı tatlı tükettiğinizin farkına varabilir ve buna göre önlemler alabilirsiniz.

7.Tedavinize Katkıda Bulunun:
Sağlık günlüğünüzü doktor kontrollerinize götürerek hastalıklarınızın sebeplerinin belirlenmesine yardımcı olabilirsiniz. Ayrıca yaptığınız değişikliklerin uzun vadeli sonuçlarını d objektif bir şekilde gözlemleyebilirsiniz.

Günlüğünüze Neleri Yazmalısınız?

Bütünsel sağlığınız için günlük tutarken ihtiyacınıza göre belirli alanlara odaklanabilirsiniz:

  • Beslenme: Gün içinde yediğiniz ve içtiğiniz her şeyi not edin. Zamanla hangi besinlerin sizi daha iyi geldiğini hangisinin daha yorgun hissettirdiğini fark edebilirsiniz.
  • Su Tüketimi: İçtiğiniz su miktarını takip edin. Yeterli miktarda su içtiğinizde cilt ve bağırsak sağlığınızın nasıl değiştiğini gözlemleyin.
  • Uyku Düzeni: Uyku saatlerinizi kaydedin ve uyku kalitenize özen gösterin. Uyku uygulamalarından destek alabilirsiniz.
  • Fiziksel Aktivite: Günlük hareket miktarınızı ve egzersizlerinizi not ederek hareket alışkanlıklarınızı yeniden şekillendirebilirsiniz.
  • Ruh Hali Takibi: Gün içindeki duygusal dalgalanmalarınızı yazarak ruh sağlığınızı değerlendirebilirsiniz.
  • Cilt Reaksiyonları: Gün içinde yaşadığınız alerjik reaksiyonları ve cilt problemlerini detaylı bir şekilde not alarak, tetikleyicilerini tespit edin.
  • Ağrı ve Yorgunluk: Gün boyunca hissettiğiniz ağrıları ve yorgun hissettiğiniz zamanları not alarak, bunlara yol açan sebepleri daha iyi anlayabilirsiniz.

Günlük Tutma Alışkanlığı Nasıl Kolaylaştırılır?

Başlangıçta her detayı yazmak elbette zor olabilir. Önce birkaç temel kategoriyi seçin ve ihtiyaç duydukça diğerlerini ekleyin. Ayrıca su tüketimi, uyku düzeni ve beslenme gibi alanları takibini kolaylaştırmak için mobil uygulamalar yardımınıza koşmaya hazır!

Sağlığınızın Dedektifi Sizsiniz!

Bu zamana kadar bedeninizin, zihninizin ve ruhunuzun sesini gerçekten dinlediniz mi? Sağlık günlüğü tutmak, bütünsel sağlığınıza ışık tutmanın harika bir yolu! Günlük alışkanlıklarınızı yazarak, bedeninizin ihtiyaçlarını analiz edebilir, zihinsel ve duygusal dalgalanmalarınızın sebeplerini fark edebilir, hatta ruhunuzun neye ihtiyaç duyduğunu keşfedebilirsiniz.

Yeni yılda (bence hiç beklemeyin!) sağlıklı alışkanlıklarınızı daha da güçlendirmek ve olası sorunları erken fark edebilmek için küçük ama etkili bu adımı atabilirsiniz. Belki de bütünsel sağlığınıza giden yol, her gün kaleme alacağınız o önemsemediğiniz notlarda saklıdır! Ne dersiniz?


©mümkün dergi

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Yuka Ajans Yay. ve Org. Tic. Ltd. Şti.’ye aittir. Köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir kısmı kaynak gösterilmesi ve/veya habere aktif link verilmesi halinde dahi kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayınız.