HANGİMİZ SEVGİSİNİ KOŞULSUZ VEREBİLİR?
Farkındalık

Hangimiz sevgisini koşulsuz verebilir?

Koşulsuz sevmek… Ne büyük bir iddia değil mi?

Assos’taki Aile Konstelasyonu kampımızdayız. Çok eski bir dostum niyeti doğrultusunda çalışmasını yapmak üzere sürece başladı. Öncelikle kendine güvenli alanı yarattı, onun için en güvenilir olan temsilciyi seçti. Çalışma çok yoğun duygularla ilerlerken dostum, bir çocukluk travmasını yaşadığı ana gitti. Daha önce benimle paylaştığı hayatında büyük iz bırakan hatta neredeyse tüm yaşamını şekillendiren bir travmaya… O anı yaşayan beş yaşındaki küçük çocuk, bir anda iri cüsseli dostumun bedeninde adeta canlandı. Çalışmayı izlerken her ne kadar işin profesyoneli ve kolaylaştırıcı olsam da gözlerim dolu dolu oldu.

Konstelasyon Köpeği Mavi

Ustam Göksel’i izlerken çalışmanın inceliklerini de keşfediyordum ve bir anda çalışmanın içine Mavi girdi. Mavi, muazzam bir köpek. Çalışmada temsilci olarak pozisyon alan Aleks’in köpeği. Ona konstelasyon köpeği de diyoruz. Çünkü alana ne zaman gelse büyük şifa oluyor. Benim bir çalışmamda da uykusundan uyanıp gözyaşlarım akarken gözlerimi, yüzümü yalamaya başlamıştı. Köpeklerin, kedilerin hayvan sıfatı almasının ötesinde bize şifa olduklarını, can olduklarını, onların da can taşıdığını hepimiz biliyoruzdur. Bilmeyene de bu bilincin ulaşmasını diliyorum.

Çalışmaya dönecek olursak dostumun da bir köpeği olduğu için çalışmada Mavi tam da yerini buldu. Mesele dostumun babasıyla yaşadığı olayda, küçük çocuk elleriyle taşıyamadığı karpuzu düşürmesiyle birlikte babasından tokadı yemesiydi. Küçük çocuk öyle şoke olmuştu ki tüm öfkesini, üzüntüsünü, acısını bastırmak zorunda kalmıştı. En önemlisi de sevgiyi alıp vermeye son vermesi, henüz küçücükken kalbini kapatmasıydı. Çünkü çok sevdiği babasından şiddet görmüştü.

Koşulsuz Sevgiyi Hissetmenin Kıymeti

Travma anının çalışılmasıyla, yıllarca sürebilecek psikoterapi seansları yerine konstelasyon çalışması duyguların sağaltılmasını sağladı. Daha güzeli karpuzu düşüren küçük çocuğun travmatize parçası, sağlıklı parçasıyla entegre oldu. Sevgiyi almaya, vermeye izin verdi. Bana kalırsa Mavi, koşulsuz sevgiyi verirken baş roldeydi. Dostumun hayattaki köpeğinin kimi, neyi ikame ettiğini, temsilci olan köpek Mavi’nin nasıl da çalışmada iyileştirici olduğunu hepimiz gördük, yaşadık, hissettik. Hissetmek ne kadar kıymetli bir kez daha fark ettik. Sevgiyi hissetmeye, sevgiyi alabilmeye, verebilmeye travmalar engel olabiliyor. Dilerim derdimi, bu gerçek vaka üzerinden anlatabilmişimdir. Ve köpeklerin koşulsuz sevgiye dair nasıl da güçlü bir alanı tuttuğunu söyleyebilmişimdir. Kedi, köpeklere bakım vermenin, onları sahiplenmenin sevgi ihtiyacımızı karşılamaya nasıl da hizmet ettiğini, dilerim herkes algılayabilir. Sevgi dolu bir dünya yaşanmaya değerdir. Sevgisiz, kedisiz, köpeksiz bir dünya ise cehennemdir.


©mümkün dergi

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Yuka Ajans Yay. ve Org. Tic. Ltd. Şti.’ye aittir. Köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir kısmı kaynak gösterilmesi ve/veya habere aktif link verilmesi halinde dahi kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayınız.

hande-akin_02
Geçmişinde olanlarla ve özünden gelenlerle bir yolculukta. Yazar, okur, psikoloji, iletişim ve ilişki uzmanı. Aile Konstelasyonu, Regresyon Terapisi, Eft, Recall Healing, Meditasyon, Jungian Koçluk araçlarıyla danışmanlık yapıyor.