Baharın gelişiyle birlikte doğa yeniden uyanırken, dünyanın dört bir yanındaki festivaller de bu uyanışa eşlik ederek, hayatınıza renk katmaya hazırlanıyor… Kültür, sanat, müzik, eğlence ve gastronomiyle harmanlanan bu festivaller, hem yarattıkları büyüleyici atmosferle hem de sundukları farklı kültür ve gelenekleri tanıma fırsatıyla katılımcılarına yepyeni deneyimler vadediyor.
İşte, Türkiye ve dünyadan ruhunuza iyi gelecek, belki sizi yollara düşürecek ve yepyeni anılar biriktirmenizi sağlayacak birbirinden keyifli festival rotaları:

Uluslararası Adana Portakal Çiçeği Karnavalı (4-13 Nisan): Türkiye’nin ilk sokak karnavalı olan etkinlik, rengârenk kostümleri ve coşkulu atmosferiyle katılımcılara benzersiz bir deneyim sunuyor. Tarihi ve kültürel zenginlikleri keşfederken Adana’nın eşsiz lezzetlerini tatma fırsatını da kaçırmayın!
İstanbul Uluslararası Film Festivali (11-22 Nisan): Baharın ve nisanın gelişi, İstanbul’da film festivali demektir. Bu eşsiz şehir erguvan renklerine bürünürken dünyanın dört bir yanından sanatseverleri ağırlar. Bu yıl 44. kez düzenlenecek olan film festivali, sinema tutkunları için uluslararası alanda büyük bir önem taşıyor. Film gösterimlerinin yanı sıra yönetmen ve oyuncularla söyleşiler gibi birçok etkinliğe ev sahipliği yapıyor. Şehirde yaşayanlar için festival keyifli bir mola, dışarıdan gelenler için ise hem seyirlik hem de keşiflik bir rota.

21. Akbank Kısa Film Festivali (17-27 Mart): Kısa filmi tanıtmak ve yapımını özendirmek, ülke sinemasına katkıda bulunan yeni sinemacıları desteklemek ve geniş bir kitle tarafından takip edilen kısa filmlerin izleyiciye uygun koşullarda ulaşmasını sağlamak amacıyla 2004 yılından beri devam eden festival, Beylikdüzü Atatürk Kültür ve Sanat Merkezi, Kadıköy Sineması ve Akbank Sanat’ta gerçekleştirilecek.
Alaçatı Ot Festivali Turu: (17-20 Nisan) Ege mutfağının doğayla iç içe, otlarla harmanlanmış lezzetlerini keşfetmek için en özel zaman! Doğa dostu üretimi teşvik eden bu festivalde, bölgenin endemik bitki çeşitlerini tanıyabilir ve gastronomik bir lezzet yolculuğuna çıkabilirsiniz. Alaçatı’ya gelmişken Çeşme, Seferihisar, Efes Antik Kenti, Şirince gibi yerleri de gezip görmek mümkün.
Uluslararası Urla Enginar Festivali (3-4-5 Mayıs): Ege’nin meşhur enginar yemeklerini tatma ve yerel üreticilerle buluşma fırsatı sunan bu festival, gastronomi meraklılarını bekliyor. Urla’da lezzetin izini sürerken bölgenin tarihi ve kültürel dokusunu keşfedebilirsiniz.

Hıdırellez Şenlikleri (5-6 Mayıs): Bahar bayramı olarak da bilinen ve dünyanın pek çok kültüründe kutlanan Hıdrellez için ülkemizin dört bir yanında şenlikler, çok çeşitli etkinlikler düzenleniyor. Hıdırellez kutlamalarının en popüleri Edirne Kakava şenlikleri olarak biliniyor. Yoğun katılım ve coşku ile kutlanan şenliklerde birçok etkinlik ve lezzet denemeleri sunuluyor.
Isparta Uluslararası Gül Festivali (30 Mayıs-1 Haziran): Isparta ve bölgesinde yetişen en değerli türlerden biri olan gül, hasat zamanı geldiğinde bölgede çeşitli etkinliklerle ve uluslararası bir festivalle kutlanıyor. Gül bahçelerinde mis kokulu bir yolculuk yapmak için eşsiz bir deneyim fırsatı. En doğru zaman Mayıs ve Haziran ayları. Eğer bir Gül Hasadı turuna katılırsanız Kanyon Tabiat Parkı, Eğirdir Gölü gibi bölgenin güzelliklerini gezip keşfetmeniz de mümkün.

Lavanta Bahçeleri ve Salda Gölü Turu: Burdur Isparta bölgesi sadece gülleriyle değil son zamanlarda adına çok fazla tur düzenlenen ve turist çeken lavantalarıyla da ünlü. Mor renkli lavanta tarlalarının eşsiz güzelliğini görmek, kokusunu içinize çekmek için Haziran ideal zaman. Bölgede lavantanın görkemi festivallerle kutlanıyor. Lavanta turlarına katıldığınızda dünyada bir eşi benzeri olmayan Salda Gölü’nü ve Roma döneminde Pisidia bölgesinin en önemli kentlerinden biri olan Sagalassos antik kentini de gezip keşfedebilirsiniz. Yine o coğrafyada devam eden çok sayıda arkeolojik kazıdan çok değerli eserleri barındıran, ülkemizdeki en zengin müzelerden biri olan Burdur Arkeoloji Müzesi de kesinlikle görülmeli.
Songkran Festivali: Tayland’ın en çılgın zamanı olarak da bilinen bu festival adını Sanskritçede “astrolojik geçiş”, yani dönüşüm veya değişiklik anlamına gelen “saṃkrānti” kelimesinden alıyor. Yeni Yılı, devasa su savaşları ve TAY kültürüne ait kutlamalarla taçlandıran Songkran Festivali bu sene 13-15 Nisan’da gerçekleşecek! Festival zamanı gittiğinizde Bangkok’un yanı sıra rotanıza Singapur, Phuket, Malezya, Kamboçya ve Vietnam’ı da ekleyebilirsiniz.

Bollenstreek Çiçek Geçit Töreni (12 Nisan): İşte en renkli Hollanda geleneklerinden biri! Çiçekseverlerin her yıl büyük bir heyecanla beklediği, Amsterdam’ın ünlü lale festivaliyle birleşen bu büyüleyici etkinliği kaçırmayın!

Kyoto Sakura Festivali: Çiçek festivali denilince dünyada ilk akla gelen yerlerden biri de Kyoto. Dünyaca ünlü Japon kiraz çiçekleri olarak bilinen, Japon sokaklarını süsleyen sakura ağaçlarının çiçekleri mart ayında açmaya başlıyor. Japonya’da her yıl bu mevsim turistik bir rota olarak sakura ağaçlarını görmeye gelenlerin akınına uğruyor. Ağaçlar çiçek açarken çeşitli etkinlikler de düzenleniyor. Japonya’da baharın büyüsünü vizesiz seyahat avantajıyla yaşayabilirsiniz.
©mümkün dergi
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Yuka Ajans Yay. ve Org. Tic. Ltd. Şti.’ye aittir. Köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir kısmı kaynak gösterilmesi ve/veya habere aktif link verilmesi halinde dahi kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayınız.