Deneyim

Ghosting: Bir gece ansızın gidebilirim

“Her şey başta harika başlamıştı. Hissediyordum, bu sefer doğru kişiyi bulmuştum. Ortak zevklerimiz, gelecek vaat eden planlar, sabahlara kadar bitmek bilmeyen telefon sohbetleri, birlikte çıkacağımız tatiller ve o aramızdaki çekim…Her zamanki gibi ona günaydın mesajı attım. Önce okudu ama sonra cevap yazmadı. Kalbime bıçak saplanmıştı sanki! Hayır, hayır hemen kötü düşünmemeliydim. Banyoda ya da bir işi vardır diye düşünmeye zorladım kendimi. Dayanamadım aradım. No’ya bastı. Tüm suratım hırstan patlayacak gibiydi. Nefes alamıyordum. Bir daha aradım, bir daha aradım… En sonunda beni engelledi. Hiçbir mazeret sunmadan, öylece beni engelledi. Hem de her yerden. Ulaşabileceğim hatta küfretmek için bile iletişim kuracağım hiçbir mecra kalmamıştı. Yıkılmıştım.”

 

Böyle bir senaryoya hiç denk geldiniz mi? Ya da denk geleni duydunuz mu? İşte bu bir anda ortadan kaybolan ve iletişimi kesenlere Ghosting deniyor. Baya bildiğiniz psikolojik şiddetin ta kendisi.

Hani hatırlar mısınız eskiden duyardık haberlerde, ekmek almaya çıktı ve bir daha dönmedi. Aslında bu da bir nevi ghosting kelimesinin yıllar önce isim konulmamış hali. Çok da yabancı değilmişiz böyle şeylere.

Peki nedir bu ghosting? “Ghost”un İngilizce anlamı hayalet. Ghosting ise Türkçe’de tam karşılığı olmasa da ilişkilerde birdenbire ortadan kaybolma, hayalet olma anlamına geliyor. İlişkide bir tarafın hiçbir uyarı, işaret, açıklama yapmadan tüm irtibatı kesmesi ve karşı tarafın da iletişim kurma hamlelerine karşılıksız bırakılması.  Evet, gerçekten korkunç bir şey karşıdaki kişi bir hayalet gibi buhar olup uçuyor. Hiç de sevimli hayalet Casper’a benzemiyor.

Bu duruma maruz kalan kişi “ghostee”, ilişkiyi aniden durduran kişi ise “ghoster” olarak tanımlanıyor

Bu terim online flört sitelerinin artışı ile neredeyse 10 yıldır hayatımızda olmasına karşın; 2017’de Merriam Webster Sözlüğüne resmi olarak giriş yaptı.

Yapılan araştırmalarda Ghosting terimi 2017’den çok önce 1990’ların pop kültürü yazarları ve bilginleri, bu terimi hip-hop müziğindeki hayalet yazarları tanımlamak için bile kullandılar.

Aslında dijital çağdan önce de bu ortadan kayboluş hikayelerini yaşadık. Bir partiden aniden yok olanlar, telefon numaralarını bir anda değiştirenler de hayalet olmaya iyi birer örnek.

Peki ne oldu da son zamanlarda bu kelime lügatımıza girecek kadar meşrulaştı?

Çevrim içi flörtleşmenin artması, sosyal medyanın çok fazla seçenek tanıması ve ilişkilerin çabuk tüketilmesi argüman olarak sunuluyor.

2018’de yapılan bir araştırmaya göre insanların yaklaşık yüzde 25’i hayatlarının bir noktasında ghosting yaşıyor. Özellikle 18-29 yaş arasındaki kişiler bu durumla daha sık karşılaşıyor. Genelde ghostinge maruz kalanlar ise kadınlar.

Neden bazı insanlar ghosting yöntemini seçiyorlar?

Kolay bir yöntem olduğu için bu yolu seçenler var: Hiçbir sorunla uğraşmak istemiyorlar. Kaçmak onlara göre daha kolay geliyor.

Online flörtte çok fazla seçenek olması ve hızlı ilişki tüketimi ve aklının diğer seçeneklerde kalması: Her çiçekten bal alma güdümüyle hareket etmek. İnternet flörtüyle birlikte seçenekler çoğaldı ve her şey bir tıkla ve yana kaydırma butonuyla halloluveriyor.

Özgüvensizlik: Bunu yapan kişinin özgüveni yoktur. Empati duygusu gelişmemiştir. Ve ayrılık konuşması esnasında çıkabilecek herhangi bir duygusal durum ile karşılaşmak istemiyor olması. Yani yüzleşmekten kaçarak olayı havada bırakıyor.

Etkenlerden bir diğeri korku: Duygusal yakınlık korkuyu beraberinde getirir. Özellikle kaçıngan bağlanma stiline sahipse yakınlıktan hoşlanmaz. Hani şu Issız adam dediklerimizden. Ya da karşısındaki kişinin ona zarar vereceğini düşünerek ortadan kaybolarak kendi güvenliğini sağlamaya çalışır.

 Ghosting’e uğrayan kişi ne yapmalı?

Öncelikle duygularınızı boşaltabilmeniz son derece önemli. Öfke hissi, kızgınlık, bağırma çağırma ne yapacağını bilememe durumları son derece normal.

Ancak durumu ne kadar çabuk olduğu gibi kabul edebilirseniz o kadar kolay atlatabilirsiniz. Ghostinge uğradığınızı bilin ve karşınızdaki kişi ile ilgili olduğunu bilin. Bu sizinle ilgili değil. Karşınızdaki kişi böyle.

Kendinizde asla ve asla suç aramayın.

Israrcı olmayın.

Sosyal medyada sahte hesaplarla onu takip etmeyin ve ona ulaşmaya çalışmayın. Zaten devam etmek istediyse sizinle iletişim kurardı.

Arayacak diye beklemeyin. Umudunuzu kesin ve bir daha böyle bir kişiye güvenmeyin.

Varsayımlarda bulanmayın.

Kişisel algılamayın ve anlamlandırmaya çalışmayın.

Kendinizden emin olun ve değerinizi bilin.

Elinizdekilere odaklanın. 

Arkadaşlarınızla buluşun, sosyalleşin, yürüyüşlere çıkın.

Durumu atlatamayacak gibiyseniz bir terapistten destek alın.

Online arkadaşlık sitelerinden tanıştığınız insanlara dikkat edin.

Eğer bu durumu birden fazla yaşadıysanız muhakkak kendi üzerinizde çalışın. Neden hep bu kısır döngülere denk geliyorsunuz? İlişkilerle ilgili çözmeniz gereken bir şeyler derinlerde olabilir.

 

 

©mümkün dergi

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Yuka Ajans Yay. ve Org. Tic. Ltd. Şti.’ye aittir. Köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir kısmı kaynak gösterilmesi ve/veya habere aktif link verilmesi halinde dahi kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayınız.

dilara_duman
Kendini dönüştürme yolculuğunda, dönüşümün en etkin yolunun bilgiyi aktarmak olduğuna inanıyor. Çok satanlar listesinden inmeyen yazar ve kişisel gelişim duayeni Louise L. Hay’in geliştirdiği Heal Your Life eğitmeni. Felsefeyi de kişisel gelişim yolculuğunun bir parçası olarak görüyor.