Değişen dünya koşullarında azla yetinmeyi öğrendiğimizden söz edebiliriz sanırım. Tam da bu düşünceyle iyiden iyiye hayatımıza dahil olan küçük metrekare yaşamları, Tiny House adı altında dikkat çekmeye devam ediyor. Tekirdağ’daki deneyimleme ve konaklama alanında Tiny House Adalı, bir küçük İstanbul dışı kaçamağından yepyeni bir mental hafifliğe varan geniş bir çerçevede düşünme imkânı sunuyor. Projenin mimarı Ayşegül Adalı Filiz ile bu yeni yaşam tarzını konuştuk.
Tiny House, son yılların en çok tercih edilen konaklama ve yaşam tarzlarından biri haline geldi. Popülaritesi de her geçen gün artmaya devam ediyor. Tiny House, nasıl bir yaşam tarzı?
Minimal ve doğa ile iç içe bir yaşam tarzı. Evinizdeki ihtiyaçların tümünü minik bir alanda size sunan ve bir adım sonra doğanın içerisinde özgürlüğü tadabileceğiniz bir ürün.
Küçük metrekarelere bir yaşam sığdırma fikrinin dünya genelinde nasıl bir çıkış noktası oldu sizce?
Amerika’da öğrenciler için uygun fiyata konaklama ihtiyaçlarını karşılayabilecekleri bir konsept olarak doğdu. Minimalist yaşam tarzının ihtiyaçlarını karşılaması nedeniyle günümüze kadar gelişerek devam etti.
Biraz izolasyon biraz sade yaşamın artık hayatlarımıza ucundan kıyısından dahil olduğu bir dünyada yaşıyoruz. Tiny House, mental olarak nasıl bir kullanım sunuyor?
Gelişen hayat şartları küçük alanlarda daha az eşya ile de hayatımızı devam ettire içeceğimiz öğretti bizlere. Bununla beraber kalabalık şehir hayatından biraz olsun uzaklaşabilmek, doğayla, toprakla, havayla, ağaçla tekrar barışık bir hayat kurabilme düşüncesi fırsatı sunuyor.
Tiny House Adalı’nın hikayesi nasıl başladı?
1986 yılından beri çelik yapılar alanında faaliyet gösteren firmamız 1999 depremi ile birlikte prefabrik ve hafif çelik ev üretimine de girdi. Özellikle paneli ile birlikte de değişen yaşam ve tatil anlayışı son iki yıldır Tiny House Adalı markası ile mobil ev üretimine yönlendirdi.
Hareket edebilen bir yaşam alanı kurgulama fikri, mimari ve iç mimari açıdan hangi detayları düşünmeye yönelmenizi sağlıyor?
Ürünlerimizin yasal sınırlarda belirlenmiş boyutları mevcut. Bu sınırlar dahilinde bir yaşam alanı oluştururken maksimum konforu da beraberinde sunmak gerekir. Dış tasarım olarak doğa ile uyumlu her türlü hava koşuluna dayanabilecek tasarımlar ortaya koyuyoruz. İç mekânda, yalıtımı ve her türlü yaşam konforunu barındıran, saklama alanlarından, sıhhi imkanlara, konaklamadan, yeme içmeye kadar tüm detaylar planlanmaktadır.
Normal bir yaşam alanı tasarlamakla Tiny House tasarlamanın nasıl farkları var?
Tiny House aslında bir araç. Plakalı, ruhsatlı, trafiğe çıkabilir bir ürün. Dolayısıyla teknik alt yapı hareketli bir sistem olarak tasarlanmıştır. Betonarme bir yapıdan farklı olarak daha yüksek yalıtım sunar. Standart bir konuttan farkı yaşam alanının küçük olmasıdır. Bunun dışında evinizdeki tüm imkanları Tiny House’larımız bulabilirsiniz.
Fonksiyonelliğin ve yanı sıra rahatlığın oldukça önemli olduğu bir yer burası. Daha yaratıcı olmayı gerektiriyor, diyebilir miyiz?
Kesinlikle doğru. Minimum alanda maksimum fayda yaratacak fikirlerle ilerliyoruz. Ortalama 20 metrekare alanda, salon, yatak odası, mutfak, banyo alanları yaratıyoruz. Bu alanların tamamında evinizdeki konforu konsantre edilmiş olarak sunuyoruz. Sıcak su, ocak, fırın, çamaşır makinesi, buzdolabı ve saklama alanları ile tüm ihtiyaçlarınızı bu alan içerisinde giderebileceğiniz çözümlerimiz mevcut.
Tiny House Adalı, hem Tiny House üretimini yapan hem de konaklama hizmeti veren bir marka. Bu deneyimlemenin nasıl bir önemi var?
Tiny House ürün olarak Türkiye’de yeni yeni tanınıyor. Bugüne kadar yabancı televizyon programlarında görme imkânı bulan müşterilerimize ürünü canlı olarak görme, dolaşma ve hatta deneyimleme imkânı sunuyoruz. Böylelikle müşterilerimizin kafasındaki tüm soru işaretleri giderilmiş oluyor. İnsanların küçük alanlarda da rahatlıkla tüm ihtiyaçlarını giderebileceği bir yaşam tarzının varlığını tanıtmış ve kavuşturmuş oluyoruz.
Tiny House yaşamının ekolojik ayak izimizi hafifleten bir yanı da var. Bundan biraz konuşmak istiyoruz.
Ürünlerimiz doğa dostu ürünler. Büyük bir kısmı doğal ürünlerde oluşuyor. Bunun dışında kalan kısmı ise tamamen geri dönüştürülebilir malzemelerdir. Ahşap kısımların renklendirilmesinde bile tamamen doğa yağlar kullanıyoruz. Solvent içermiyor ve insan sağlığına hiçbir zararı yok. Enerji ihtiyacı solar panellerle sağlayabiliyor. Konumlandırdığınız yerde çevremizi yeşillendirme, ağaçlandırma ihtiyacı hissediyorsunuz ki bu bile doğaya ciddi bir katkı sağlıyor. Daha az eşya ile daha az kaynak tüketimi, daha az atıkla çevre dostu bir yaşamın kapılarını açıyor.
Mobil ürünlerin devamı olarak farklı projeleriniz de var. Kafe, restoran, mağaza gibi… Evlerin yanı sıra mobil ve küçük ölçekli bu diğer alanların kullanımında hangi kriterleri göz önüne alıyorsunuz?
İç dizayn belli bir ağırlık dengesine bağlı olarak istenildiği gibi düzenlenebiliyor. Kullanım amacına göre duvar ve zemin kaplamaları alternatif malzemeler ile tamamlanabilir. Projeye uygun olarak altyapı oluşturularak mutfak ve saklama alanları tasarlanabilir. Ön kısmına konumlandırılan verandası ile ilave alan oluşturularak konukların ağırlanması sağlanabilir. Yurtdışında örnekleri bulunan Food Truck uygulamaları için biçilmiş kaftan.
Üretimini yaptığınız Tiny House projelerinde müşterilerin ihtiyaçlarına özel mimari çözümleriniz var mı? Bu çözümler hangi kriterlere başlı oluyor? Örneğin daha büyük bir yatak odası ya da daha fazla oturma alanı yönlendirmesiyle gelen müşterileriniz var mı? Ürünün kesinlikle hareketli bir sistem olduğu ve trafikte bulunacağı gerçeğinden yola çıkarak çekecek araca ilave yükler getirmeyecek şekilde ağırlık dengesine dikkat ediyoruz. Bunun dışında ürünün yasal sınırları olan 255 cm genişlik ve 3.500 kg ağırlık sınırları var. Yapının tamamı ile birlikte maksimum 8-8,5 metre uzunluklarında üretim yapıyoruz. Ayrıca 4 metre yükseklik sınırımız da var. Bu çerçevede müşteri taleplerini yönlendirerek orta noktada buluşup ihtiyaçlarının giderilmesini sağlıyoruz.
Tiny House felsefesinde uygun bir kullanımı yaşam alanlarımıza nasıl entegre edebiliriz? Bu yaşamın ruha ve günlük hayata iyi gelen nasıl dekorasyon adımları var?
Özellikle hayatımızda fazlalık olan tüm yüklerken kurtulup hafiflemeliyiz. Bu bizi daha esnek bir yaşama kavuşturacak. Böylelikle her ortama uyum sağlamak kolaylaşıyor. Tüketime dayalı değil üretime dayalı bir yaşam felsefesi ile hareket etmeliyiz. Minimal yaşamın kısıtlı imkanlarına çözüm bulmak için yaratıcılığımızı geliştiriyoruz. Özellikle küçük alanlardan maksimum faydayı sağlamak başlıca amacımız. Minimum enerji ile ısınma, aydınlatma ve diğer ihtiyaçlarımızı görme çözümleri sunuyoruz. Daha az eşya bize daha fazla yaşam alanı sunuyor. Aslında hayat bir sırt çantasına sığabiliyor.
Tiny House Adalı’nın konaklama bölümünde nasıl bir günlük hayat var, neler yapılabiliyor? Küçük metrekareli bir alanda güne nasıl başlıyor ve günü nasıl bitiriyorsunuz?
Doğanın kucağında bir güne uyanıyorsunuz. Ama her türlü ev konforu elinizin altında. Bahçenizden kendi elinizle sebzenizi toplayabilirsiniz. Doğada uzun yürüyüşler ile ciğerlerinize bolca oksijen doldurabilirsiniz. İnsanı en çok rahatlatan şeylerden biri ateşi seyretmektir. Ateş çukurunuzu yakıp arkadaşlarınızla uzun sohbetler edebilirsiniz. Acıktığınızda dilerseniz mutfağınızda dilerseniz bahçe mangalınızda keyifle yiyecekler hazırlayabilirsiniz. Gece verandanızda kahvenizi yudumlayıp yıldızların altında müziğinizi dinleyebilirsiniz.
©mümkün dergi
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Yuka Ajans Yay. ve Org. Tic. Ltd. Şti.’ye aittir. Köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir kısmı kaynak gösterilmesi ve/veya habere aktif link verilmesi halinde dahi kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayınız.