Alışveriş

Sonbahara özel bitki bakım rehberi

Mevsimlerden sonbahar… Yaşam alanımızı paylaştığımız hayvan dostlarımız bir yana bitkilerimiz bir yana… Hepsinin de bakıma ihtiyacı olduğu kesin. Üstelik onlarla ilgilenirken toprakla temas halinde olmanın meditatif bir yanı da var. Herkesin karlı çıktığı bu ilişkiyi konu alarak bu yazımızda bitki ve çiçeklerimizin bu dönemde nelere ihtiyacı olduğunu konuşmak istedik.

Evlerimizde gözümüz gibi baktığımız saksı bitki ve çiçeklerimiz, hemen her gün ilgimize muhtaç. Bir kısmını ise bilgi eksikliğimizden kaybettiğimiz doğru. Profesyonel olmaya gerek duymadan genel birkaç adım ile onların dilinden anlamayı hepimiz istiyoruz. O halde bu bitki adımlarını mevsim özelinde yeniden değerlendirelim istedik.

İLK ADIM: SAKSI VE TOPRAKLARIN YENİLENMESİ

Bitkilerimizin tamamının yeni toprağa ihtiyacı olduğu bazı zamanlar var. Biraz toprağı havalandırmak, doğru zamanda doğru müdahaleleri yapmak uzun yıllar güçlü bitkilere sahip olmak demek. Çok sık yapmamak koşuluyla sonbahar mevsimi, toprak değişimleri için uygun bir zaman dilimi. Nazikçe temizlediğiniz ve toprağından arındırdığınız bitki köklerini, saksıdan çıkarırken çürümüş ve yıpranmış kısımları da ayıklamış olacaksınız.

Exotica saksı, Chakra

Yeni bir saksı ile hazırladığınız temiz toprağınızı hafifçe oyarak bitkiyi yerleştirebilirsiniz. Toprağı çok sıkıştırmadan ama hafifçe üzerini tamamlayarak son haline getirebilirsiniz. Kullandığınız yeni toprağı ise bir eleme işleminden geçirip saksıya koymak çok daha sağlıklı olmasını sağlayacaktır.

 ESKİ SAKSILARI AYIKLAMA RİTÜELİ

Bu yeni toprak ve temizlik esnasında hangi saksıların ömrünü tamamladığını, çatlayan ya da yıprananları tespit etmek mümkün. Özellikle alt bölümünde bir açık alanı olmayan seramikler, porselenler bu süreçte hava almamış olacak. Köklerini kontrol ettiğiniz bu noktada saksıyla aynı boyutlara ulaşmış bitki kökleriniz varsa, artık daha büyük ölçekli bir saksıya geçme zamanı gelmiş demek. Tabi, daha iyi büyüyen ve uzun ömürlü olmasını istediğiniz bitkileriniz varsa…

SULAMA ARALIKLARINI GENİŞLETMEK

Hasır saksı sepet, Bella Maison

 Soğuyan havalarla aynı orantıda sulama rutinleriniz arasını açma zamanı geldi. Daha az neme ihtiyacı olan bitkileriniz, çabucak ölmesin diye dikkatli sulamanızda fayda var. Fakat bu işlem kademeli olarak azalttığınız bir düzende olmalı, asla tek seferde değil. Onların da bu sürece alışmasına izin vermeliyiz. Özellikle klima ve kalorifer gibi havayı kurutacağımız bu günlerde nem ihtiyaçlarını daha yakından takip etmelisiniz.

BAZEN KUAFÖRE İHTİYACIMIZ OLDUĞU DOĞRU

Biraz güzelleşmesi gereken bitkileriniz için ufak budama işlemleri, adeta negatif enerjilerden kurtulmak için belirli dönemde evden attığınız eski eşyalara benziyor. Yerine yenilerinin gelmesi, enerji akışının iyiye doğru dönüşmesi için bu çok ferahlatıcı aktiviye bitkileriniz için de düşünmez miydiniz? Bitkilerinizin kırılmış, dökülmüş ya da solmuş bölümleri arındırmalısınız. Bu, onların ömrünü uzatacaktır.

Bir yıllık bir süreç içinde sadece tek seferde ve bu mevsimde yapmanızı tavsiye edebileceğiniz bu temizlik işlemi, bitki çeşitlerine göre değişiyor elbette. Uzmanından bir onay almakta her zaman fayda var.

Bella Maison

KIŞ GÜNEŞİNİ KAÇIRMADAN

Kışa yüzümüzü dönerken güneşi daha idareli kullanmamız gereken dönemlere merhaba dedik bile. Dolayısıyla bitkilerinizin ihtiyacı olan gün ışığını daha kolay alabilecekleri yeni yerlerine taşıyabilirsiniz. Bu, son derece önemli bir detay. Bu günlerde korozyondan korumanız gereken bitkileriniz için oda havalandırmasını akşam ve sabah saatlerinden farklı olarak öğle saatlerine çekebilirsiniz.

 

Robik beton saksı, Urban Atölye

 SOĞUK HAVALARA KARŞI BAĞIŞIKLIĞI GÜÇLENDİRMEK

 Serin havalarda ölmeyecek bitkiler için farklı toprak türlerini tercih ederek onlara güç kazandırabilirsiniz. Özellikle organik gübreler ve botanikçinizin önereceği torf içerikli topraklar iyi önerilerden biri. Küçük vitaminlerle bitkinize uygun takviyeleri de elde etmeniz mümkün.

Ayaklı hasır saksı, Paşabahçe

DIŞ MEKAN BİTKİLERİNİ İÇERİ DAVET EDİN

Özellikle 20 derecenin altına düşen havalarda mutlaka dış mekân bitkilerinizi içeri almaya özen göstermelisiniz. Her ne kadar açık hava bitkisi olsalar da farklı soğukluklara karşı birçok bitki dayanıklı değil. Belki kış bahçe gibi yarı açık alanlara dahil edebilmek, ev içi haricinde iyi bir ikinci seçenek olacaktır. Özellikle ekinoks günlerini takiben bu hava değişimlerini takip etmenizde yarar var.

 

Açılış görseli: Çiçek standı, Ikea.

 

 

©mümkün dergi

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Yuka Ajans Yay. ve Org. Tic. Ltd. Şti.’ye aittir. Köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir kısmı kaynak gösterilmesi ve/veya habere aktif link verilmesi halinde dahi kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayınız.

gokce_karaman
Gazetecilik bölümü mezunu. Televizyon muhabirliği ve haber fotoğrafçılığının ardından 10 yılı aşkın bir süredir dergicilik yapıyor. Şimdilerde her biri freelance olarak All Decor dergisi Genel Yayın Yönetmenliği, iç mekân stilistliği, medya danışmanlığı ve yazarlığı bir arada yürütüyor.