4 bin yıldır yani Babillilerden bu yana, yeni yılda yeni kararlar almaya motive oluyoruz ancak bu keyifli geleneğin, konulan büyük hedefler nedeniyle bazen ayağımıza dolanıp ruhumuzu sıkıştırdığını fark etmeyebiliyoruz.
Yılın “yeni yıl, yeni umutlar” mottosundan hareketle hayal panoları hazırladığımız, dilekler dilediğimiz, kendimizle ilgili yeni kararlar aldığımız o dönemindeyiz. Her birimiz kendimizin en iyi versiyonuna ulaşmak için yıl boyunca ancak özellikle de yılbaşına yaklaşırken yeni hedefler belirliyor, bu yeni hedefleri başarmak için heyecanla 31 Aralık akşamını bekliyoruz. Kolektif ya da kişisel özel günlerin yeni kararlar almaya teşvik eden bu etkisi, yeni başlangıç etkisi olarak isimlendiriliyor. Yeni kararlar almak için bu özel tarihlere çekilmemizin nedeni ise dönüm noktası olarak kabul ettiğimiz bu tarihlerde, geçmişteki hatalarımızı daha kolay geride bırakabilmemiz ve temiz bir sayfa açmak konusunda daha istekli olmamız olarak açıklanıyor.
Katı kararlar yerine küçük adımlar
Kişisel gelişim uzmanı, eğitimci ve yazar Murat Tunalı yeni yıl kararları alırken ve hedeflerimizi belirlerken dikkatli olmamız konusunda, uyarıyor. Yeni yılda yeni kararlar alma geleneğinin dört bin yıl önce Babillilerle başladığını söyleyen Tunalı, aldığımız katı kararların bizi depresyona sürükleyebileceği konusunda uyarıda bulunuyor. Çoğunlukla aldığımız kararları yürürlüğe koymak için bir yol haritası belirlemeyi ihmal ettiğimizi söyleyen Tunalı, bu kararların hayatımızda büyük davranış değişiklikleri gerektirdiğini vurguluyor ve sürdürülebilir kararlar alabilmemiz için çeşitli önerilerde bulunuyor.
Küçük zaferlerin tadını çıkarın!
Murat Tunalı, büyük beklentilerle katı kararlar almanın kaygı düzeyimizi artırabileceğini ve bu beklentileri tekrarlayan şekilde karşılayamamanın sonucunda özsaygımızın zedelenebileceğini söylüyor. Bu sebeple ulaşmak istediğimiz hedefe yönelik büyük bir karar almak yerine, ana hedefimize doğru adım adım ilerlemenin daha verimli olabileceğinin altını çiziyor.
Yeni kararlara yer açın!
Artık bize hizmet etmeyen ya da keyif almadığımız karar ve alışkanlıklarımızı hayatlarımızdan çıkarmanın, yeni alışkanlıklar edinmek ve yeni kararları uygulamak konusunda işimizi kolaylaştırdığını söyleyen Tunalı, aldığımız yeni kararlar için hayatlarımızda alan açmamızı öneriyor. Tunalı, aldığımız kararları başarılı bir şekilde uygulamaya koymak için kritik noktalardan birinin de geçmişte gerçekleştiremediğimiz hedefler için kendimizi affetmemiz olduğunu söylüyor.
©mümkün dergi
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Yuka Ajans Yay. ve Org. Tic. Ltd. Şti.’ye aittir. Köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir kısmı kaynak gösterilmesi ve/veya habere aktif link verilmesi halinde dahi kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayınız.