Adalet dediğimiz şey sadece büyük mahkeme salonlarında, ağır cümlelerin içinde yaşamıyor. Bazen birinin sözünü kesmeden dinlemekte, bazen de kendi iç sesimizi susturup kalbimizin ne dediğine kulak vermekte saklı. Günlük hayatın telaşı içinde çoğu zaman hızla kararlar alıyor, yargıya varıyor, hatta istemeden birilerinin hakkını gölgeliyoruz. Oysa küçük duraklarla, kendimize birkaç hatırlatma bıraksak her gün biraz daha adil biri olabiliriz. Kimseye büyük laflar etmeden, sadece içimizi biraz daha aydınlatarak…
1. Önce Kendine Karşı Adil Ol
Kendine çok yükleniyor musun? “Yapmalıydım, olmalıydım, yetmeliydim” diyerek zihninde küçük bir mahkeme mi kuruyorsun? Unutma, adalet dışarıdan önce içeride başlar. Dinlenmeye ihtiyacın varsa dinlen, hata yaptıysan öğren, başarılarını küçümseme. Kendine adil davran ki, başkalarına da aynı adaleti gösterebilesin.
2. Niyetini Gözden Geçir
Bir söz söylerken, bir karar alırken ya da biri hakkında düşünürken kendine sor: “Gerçekten adil miyim şu an?” Niyetin arkasına saklanmış kırgınlık, kıskançlık ya da öfke varsa onu fark et. Adalet duygusu, farkındalıkla beslenir.
3. Sıranı Bekle – Sözde de Eylemde de
Markette, trafikte ya da bir arkadaş grubunda… Ne zaman biri söz alırken içini sabırsızlık kaplarsa, hatırla: Adil olmak bazen susabilmektir. Söz sırasını beklemek de eylemde adaletin bir parçasıdır. Küçük ama etkili bir erdem.

4. Herkesi Kendi Hikayesiyle Dinle
Birinin davranışı sana yanlış gelmiş olabilir. Ama onun hayat hikayesini bilmiyorsan, adaletli bir yargıya da varamazsın. Gördüğün sadece yüzeydeki dalgalardır. Derinlere inmeden karar verme. Merak et, anlamaya çalış.
5. “Ben Olsam…” Cümlesini Yeniden Düşün
“Ben olsam öyle yapmazdım” demek kolaydır. Ama sen o kişi değilsin. O geçmişi, o anıları, o koşulları yaşamadın. Bu yüzden, başkalarının seçimlerine karşı daha yumuşak, daha dikkatli ol. Bu yargıyı fark etmek, adalete bir adım daha yaklaşmaktır.
6. İyiliği Sessizce Yap
Gerçek adalet, karşılık beklemeyen iyilikle büyür. Biriyle ilgilenirken, birine yardım ederken bunu bir “üstünlük” olarak değil, bir denge hali olarak gör. Herkesin hakkı olan nezaketi vermek için sessizce ve içten davran.
7. Sosyal Medyada da Adil Ol
Bir paylaşımı beğenmeden önce, bir yorum yapmadan ya da birini eleştirmeden önce bir dur. O insanın hikayesini, emeğini, hassasiyetini düşün. Ekran arkasında değil, vicdan terazisinde hareket et.

8. Günlük Küçük Bir Sorgulama Ritüeli Oluştur
Günün sonunda kendine şu üç soruyu sorabilirsin:
- Bugün kime karşı adil davrandım?
- Kime karşı daha dikkatli olabilirdim?
- Kendime hangi konuda haksızlık ettim?
Bu basit ama içten sorgulama, seni her gün bir adım daha dengeli ve adil bir insan yapacaktır.
Son Söz
Adil olmak çoğu zaman görünmeyen, alkışlanmayan bir çaba. Ama hayatı güzelleştiren tam da bu sessiz adımlar. Bazen bir arkadaşına “Sen haklısın” diyebilmek, bazen bir çocuğun göz hizasına inmek, bazen de kendi yorgunluğunu fark edip dinlenmeyi seçmek… Tüm bunlar birer adalet hali. Küçük ama köklü.
Şunu unutma: Adalet bir başkasına verilen değil, herkese tanınan bir hakkın dengesi. Ve o dengeyi korumak, önce kendinle kurduğun bağda başlıyor. Bugün bir yerde birine haksızlık etmeden geçirdiysen, yüreğinin bir yerinde adaletin küçük çiçekleri açmıştır.
Sessizce büyüsünler…
©mümkün dergi
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Yuka Ajans Yay. ve Org. Tic. Ltd. Şti.’ye aittir. Köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir kısmı kaynak gösterilmesi ve/veya habere aktif link verilmesi halinde dahi kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayınız.