MÜZİK VE DUYGUSAL YEME ARASINDAKİ İLİŞKİ
Beslenme Mümkünat

Müzik ve duygusal yeme arasındaki ilişki

Duygularımızın açlık ve iştah üzerinde önemli bir rol oynadığı bir gerçektir. Günlük hayatta, sinir, stres veya üzüntü gibi negatif duygularla baş etmek ve bu etkileri azaltmak için aşırı yeme eğilimi gösteririz. Bu duygusal açlık etkisini azaltmak için, baskın negatif duyguları kabullenmeli ve kişisel olarak mental ve fiziksel bütünlüğe zarar vermeden onları atmalıyız. Buradaki asıl soru şu: Bu duygularla nasıl baş edilmeli? Birçok uzman yeme ataklarını önlemek için bilinçli yeme tekniklerinden bahsetse de bu konuyla ilgili yapılan farklı çalışmalar, dinlediğimiz müziğin beynimizdeki negatif duyguları ve dolayısıyla duygusal yeme eğilimini azaltmaya yardımcı olabileceğini göstermektedir.

Duygusal Açlık Nedir?

Açlık ve iştah kavramları birbirine karıştırılabilir, ancak aslında farklı anlamlara sahiptir. Açlık, bir besin gereksinimi olarak fizyolojik bir ihtiyaçken; iştah, belirli bir yiyecek veya içeceğe yönelik bir istektir. Beyin ve duyularımız, iştahımızı tetikleyebilirken açlık, bedensel bir ihtiyacı ifade eder. Koku, görme ve hatta düşünceler bile iştahımızı harekete geçirebilir. Ancak duygusal yeme, olumsuz duyguların temel nedeniyle başa çıkmadığından ve tekrarlayan bir döngü oluşturan bir stratejidir. Bu davranış, her yaş grubundaki insanları etkilese de özellikle çocuklar ve gençler arasında yaygındır.

Olumsuz Duygularla Nasıl Başa Çıkılır?

Bir çalışma, yemek yemenin duygularla başa çıkmak için en başarısız strateji olduğunu ortaya koymuştur. Ancak aynı çalışma, özellikle risk altındaki gençlerin müzik dinlemek suretiyle negatif duygularının azaldığını ve pozitif duygularının arttığını gözlemlemiştir. Müzik dinlerken, beynin duygusal, ödüllendirici ve motivasyonel merkezlerinin aktive olduğu bilinmektedir. Özellikle kişinin sevdiği, seçtiği veya dinlediği müziği dinlemek, kaygıyı, olumsuz ruh hallerini ve stresi azaltmaya yardımcı olabileceği anlaşılmıştır. Üzgünken tercih edeceğiniz hüzünlü bir müzik, sizi teselli edebilir, rahatlatabilir, dikkatinizi dağıtabilir ve en önemlisi olumsuz duyguları kabul etmenize yardımcı olabilir.

Müziğin Duygusal Açlık Üzerindeki Etkisi Nedir?

Kişisel olarak seçilen müzik, kötü duyguların etkisini azaltmada faydalı olabileceği gözlemlense de duygusal yeme döngüsü üzerinde bir etkisi olmadığı görülmüştür. Bu durumun nedeni, insan psikolojisine birçok farklı dış etkenin etki etmesidir. Altta yatan mekanizma tam olarak anlaşılmasa da kişisel olarak seçilen müziklerin dikkati dağıttığı, teselli sağladığı ve duygusal yeme atağı yaşayanlarda bu döngüyü azalttığı ve stresle baş etmeye yardımcı olduğu anlaşılmıştır.

Kaynaklar

Spoor, S. T., Bekker, M. H., Van Strien, T., & van Heck, G. L. (2007). Relations between negative affect, coping, and emotional eating. Appetite48(3), 368-376.

Thayer, R. E., Newman, J. R., & McClain, T. M. (1994). Self-regulation of mood: strategies for changing a bad mood, raising energy, and reducing tension. Journal of personality and social psychology67(5), 910.

Van den Tol, A. J., Coulthard, H., Lang, V., & Wallis, D. J. (2022). Are music listening strategies associated with reduced food consumption following negative mood inductions; a series of three exploratory experimental studies. Appetite, 172, 105947. https://doi.org/10.1016/j.appet.2022.105947

Van den Tol, A. J. (2016). The appeal of sad music: A brief overview of current directions in research on motivations for listening to sad music. The Arts in Psychotherapy49, 44-49.


©mümkün dergi

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Yuka Ajans Yay. ve Org. Tic. Ltd. Şti.’ye aittir. Köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir kısmı kaynak gösterilmesi ve/veya habere aktif link verilmesi halinde dahi kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayınız.