“… Bu bizim küçük oyunumuz, gizli mimiklerle, kuma yazılmış kelimeler gibi uçucu, uzuvların diliyle.”
Sanatçı, senarist Dylin Hardcastle’ın ilk romanı Uzuvların Dili,Amorf Kitap etiketiyle geçtiğimiz yılın sonlarında yayınlandı.İki kadının kendilerini bulmak için çıktıkları yolda aşka, anneliğe, evliliğe, yasa, travmalara, seçimlere ve bağlara dair sarsıcı, şiirsel bir roman: Uzuvların Dili.
Uzuvların Dili’nde her yeni bölümde sırasıyla 1. ve 2. Uzuv olarak adlandırılan iki kadının birbirlerine yaklaşan ve birbirlerinden uzaklaşan hikâyeleri anlatılıyor. “Bir kuş sürüsü yüksekten uçuyor, gökteki süt lekeleri gibi. Dalgalanıp aniden yön değiştiriyorlar, bir toplanıp bir dağılıyorlar. Buna mırıldanma deniyor. Bu bir işaret.” Her ikisinin de gerçek adlarını bilmiyoruz ancak romanın merkez kadın karakterlerinden 1. Uzuv’u hikâyenin belli bir yerinden sonra Küçük Dave olarak tanıyoruz. Ergenlik dönemlerinde özellikle 2. Uzuv’un evlerinde yakınlaşan iki kadın karakter arasında güçlü bir çekim oluşuyor.
Arzu Nesnesinin Duyguları
Hikâye ilerledikçe farklı kişilerle ilişki yaşadıklarında hissettikleri duygular üzerinden aşklarının varlığını daha iyi anlıyoruz. 1. Uzuv’un aşkı daha güçlü görünüyor, 2. Uzuv’u okul çıkışı erkek arkadaşıyla öpüşürken görünce sarsılıyor, aralarına bir yabancıyla birlikte nefret de giriyor. Arzu nesnesi olan en yakın arkadaşı üzerinden doyuramadığı şehvet duygusunun zamanla nasıl değişimlere yol açacağını hikâye ilerledikçe görüyoruz. Eşyalarının kaldırıldığı çatı katı, okul, dersler, üniversite bursu, kütüphane, şiirler derken ailesinin göndermek istediği yatılı okula gitmiyor ve evden kaçıyor. Otostopla Sydney’e gidiyor. Bindiği kamyonun şoförünün kılavuzluğu sayesinde önce bara; ardından gay, lezbiyen, kadın, siyah ve öğrencilerin komün yaşam sürdürdükleri Uranyen Evi’ne yerleşiyor. Ev arkadaşlarından biri çalıştığı üniversiteden atılınca protestolara başlıyorlar ancak hemen ardından güvenlik güçlerinin müdahalesi ediyor. Çatışmalar sırasında görüp etkilendiği kadınla yaz tatili dönüşü düzenlenen doğum günü partisinde tanışıyor, sevgili oluyorlar. Onun da erkeklerle birlikte olmasından kendisini yiyip yok etmesinden korksa da birliktelikleri sürüyor.
Mezuniyet partisi dönüşünde kaza geçirdikleri için, ailesinin baskısıyla sevgilisinden ayrılan 1. Uzuv, Sydney’de İngiliz Edebiyatı Bölümünü kazanıyor. Üniversitedeki protesto gösterileri sırasında tanıştığı yeni sevgilisiyle okulun son yılında birlikte yaşamaya başlıyorlar. Okudukları, yazdıkları, kütüphane günleri, mezuniyet tezi derken sonunda mezun oluyor. Aslında yazar değil, yayıncı olmak istiyor. Rüyalar, mektuplar, şiirler, evlilik, bağlılık yeminleri her ne kadar eşine duyduğu aşkın kanıtları gibi görünse de o ilk aşkını, 1. Uzuv’u hiçbir zaman unutamıyor, onu hayal ediyor, özlüyor. Ta ki yolları otuz yıl sonra bir yayınevinde kesişene kadar…
Seneler Sonra Kesişen Yollar
1980’lerdeki AIDS salgını sırasında başlayan roman, küçük kasabalardan kentlerdeki üniversitelere, sanat galerilerinden hastanelere, sokaklardan evlere taşarken bu iki hayatın; neşe ve kederle, kayıp ve arzuyla ilişkili olarak inişli çıkışlı bir seyir izlediğini, yıllar boyunca birbirlerini gölgelediklerini, yollarının kesiştiğini ve sonunda şaşırtıcı biçimde birleştiklerini gösteriyor. Yalın, akıcı, duru ve şiirsel anlatımıyla okuru hemen saran Uzuvların Dili’nde olaylar romanın merkez karakterleri olan iki kadın kahramanın bakış açıları üzerinden anlatılıyor. Her iki kadının yaşam yolculuklarında yaşadıkları çatışmalar, alınan kararlar ve içine düştükleri trajik durumlar hareketle görünür olan neşe ve kederleri; her daim gerçekçi, inandırıcı ve sarsıcı. Benzetmeler, aforizmalar, mektuplar aracılığıyla doğa-aşk bütünlüğünün şiirsel betimlemeleri romanın edebi gücünü artırıyor. Uzuvların Dili, okurlarınaözellikle resim ve şiir özelinde sanat, dostluk, arkadaşlık, aşk, ayrılık, özlem, neşe, üzüntü, kent hayatı ve doğa üzerinden bizi birbirimize bağlayan görünmez bağların samimi ve sıcak bir portresine ek olarak şarkılar, sanatçılar ve sanatla ilgili yeni keşifler yapma fırsatı da sunuyor.
Uzuvların Dili, Dylin Hardcastle, Amorf Kitap, Çevirmen: Emre Utaş, 1. Baskı: Aralık 2024, 234 sayfa, Roman.
©mümkün dergi
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Yuka Ajans Yay. ve Org. Tic. Ltd. Şti.’ye aittir. Köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir kısmı kaynak gösterilmesi ve/veya habere aktif link verilmesi halinde dahi kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayınız.