Kimiz biz? Giydiğimiz bedenler mi? Kurduğumuz cümleler mi? Atalarımızın karma mirasçıları mı? Yoksa okyanustaki damlalar mı? Bizi biz yapan seçimlerimiz mi yoksa aslında o seçimler de bize ait değil mi? Doğduğumuz yer, memleketimiz bizi biz yapan etkenlerden mi? Coğrafya gerçekten kaderimiz mi? İşte bu sorunun cevabını astroloji de aradık. Sevgili Asude Argun ile coğrafya kavramına ve coğrafyanın etkilerine astrolojik açıdan baktık.
Asude Argun, astronomi ve kozmoloji alanlarında da zengin bilgiye sahip bir astrolog. 20 yılı aşkın süredir bu alanda hizmet veren Argun aynı zamanda Profesyonel Astroloji Derneği’nin de kurucularından. Asude Argun astrolojinin var olmayanı var etmeyle ilgili olmadığını, var olan potansiyeli optimum düzeyde kullanabilmeyi mümkün kıldığını vurguluyor ve coğrafyanın haritalarımızdaki etkilerini anlatıyor.

Doğum yeri bir kişinin haritasında neyi gösterir?
Öncelikle haritadan söz etmek istiyorum. Zaman dediğimiz kavram güneşi merkeze alırken, astroloji dünyayı merkeze alır. Bu sebeple herkesin zamanı aslından kendine özeldir. Biliyorsunuz astroloji giderek popüler oluyor. Ben bir gün insanların normal saatler yerine kendi astrolojik saatlerini kullanacaklarını düşünüyorum. Harita astrolojik olarak kişinin doğduğu tarih dakika ve lokasyona göre çıkarılan kişisel veri. Gökyüzündeki verileri alıp aşağıya indiriyoruz. Dakika önemli çünkü gökyüzü 4 dakika sonra değişiyor o nedenle ikiz doğanların haritalarının aynı olma ihtimali çok az. İkincisi yer bilgisi. Gökyüzü koordinat sisteminde üç ayrı sistem var, biz enlem boylamı kullanıyoruz. Dolayısıyla kişinin doğduğu il değil ilçeye inmek gerekiyor. Örneğin Konya’da birbirine çok uzak ilçeler var dolayısıyla aynı şehirde doğmuş olsalar bile ilçeler sebebiyle kişilerin haritası yine değişir. Harita bir eşzamanlılık ilkesiyle çalışır, neden sonuçla değil.
Ülkelerin haritaları da çıkartılıyor. O zaman ülkelerin bulunduğu coğrafya da onların kaderini etkiler değil mi?
Evet etkiler. Yer değişince harita değişir. Bir de coğrafya dendiğinde coğrafyanın içindekiler de söz konusu oluyor. Karadeniz’in dağları denize paralel, Ege’ninkiler ise diktir. İklim bu nedenle başkadır. Asya’daki platolarla Afrika’dakiler farklıdır. Bu durum günümüzde göz ardı edilen çok önemli bir veri. Bu önemli bir şey Batlamyus’un MS 2. yüzyılda yazdığı, astrolojinin ilk referans kitabı olarak kabul edilen bir eseri var tetra biblos, dört kitap demek. Batlamyus aslında gökbilimci değil, çok iyi bir kütüphaneci. İskenderiye kütüphanesi, o zamanlar 190.000 veri olan dünyanın en büyük kütüphanesi çünkü kral Pitolomi İskender’in komutanının oğlu ve muhtemelen kova stelyumlu çünkü babası çok cengâver ama oğlu şehre müze kurar ve müzenin en büyük kısmı kütüphane. İskenderiye’ye gelen tüm gemiler kitap getirmek zorunda diye bir kural koyar. Müzenin içindeki kütüphanede bir sürü yazman var. Gemiler ayrılana kadar getirilen kitabın kopyası çıkartılır. Kopya gemiye verilir ve aslı kütüphanede kalır. Batlamyus almages diye gökbilimiyle ilgili kitap yazar. Yazmalardan aldığı bilgileri toplar. Tetrabiblos da bu çalışmanın ikinci kitabıdır. 4 ciltten oluşur ve ikinci cildi coğrafi etkileri ayırmıştır.
İskitliler yukarıdadır soğukta yaşarlar vahşidir, etyopyalılar da sıcaktan dolayı vahşidir der. İskenderiye daha ılıman iklimdir daha akıllı insanlar vardır. Bu bilgiyi bir insan da bir at da bilir. Doğasına göre toplum da tabiat da beraber büyür ve bir at ne zaman doğuracağını ot ne zaman açacağını bilir ama günümüz insanı bilmiyor der 2000 yıl öncesinde ki ben de buna katılıyorum. Dolayısıyla coğrafya kaderdir der. Doğduğun harita ve yaşadığın iklim seni sen yapar.
Türkiyenin haritası göz önüne alınırken Ankara mı alınır?
Evet

O halde eğer başkent İstanbul kalsaydı ülkenin kaderi değişir miydi?
Aynı gün olsaydı yavaş hareket eden gezegenler aynı kalırdı ama hızlı giden gezegenler değişirdi. Yükselen evler değişirdi, açılar değişirdi. Coğrafya kader ama astrolojide “harita kader mi aşılır mı” çok konuşulur. Ben, aşılabilir diyenlerdenim. Aldığımız etkiye vereceğimiz tepkiyle hayatımız değişir. Zor koşullarda dağ başında bir köyde doğdunuz ve balet olmak istiyorsunuz, ünlü bir balet olmak zor olabilir. Ama o dağ köyüne bir plakla klasik müzik dinletip dans eden bir adam olabilirsin. Külli ve cüzi olarak iki kader kavramı var. Biri değiştirilebilir kaderdir. Hayatın sana sunduğu etkileri düalitedeki tepkilerinle değiştirebilirsin.
O zaman benzer haritalara sahip olanlar da farklı seçimler sonucunda farklı hayatlar yaşayabilir?
Bununla ilgili bir örnek vermek istiyorum. Birbirlerine çok yakın haritalarda doğmuş iki adam hakkında. İki zıtlığı anlatıyor. Aralarında 4 gün var, haritaları farklı ama ana gezegenler aynı ve dünya ikisini de tanıyor. Hitler ve Charlie Chaplin. İki haritayı birbirine orantıladığımızda daha iyi olan gezegenler, Hitler’de maalesef. Chaplin’in haritası bu alanda Hitler’inkine göre daha az iyi. Hitler’in hayatını biliyoruz. Chaplin’in hayatı daha az biliniyor, anne akıl hastası, baba alkolik, Chaplin 12 yaşlarındayken vefat ediyor. Chaplin ve kardeşi yetimhanede kalıyor ve küçükken sahne almaya başlıyorlar. Chaplin çok zengin olduğunda bile üstünü değiştirmezmiş, en ucuz otellerde kalırmış. Bir yandan da hastalık hastasıymış. Hitler’in Chaplin’i birkaç kez öldürmeye kalktığını biliyoruz. Chaplin tüm bunlara rağmen sanat yapıyor ve topluma mesaj vermeye çalışıyor. Sanat, bir çeşit savunma mekanizmasıdır ve bizi hayatta tutar. Örneğin aile içinde şiddet var. Şiddet gören kişi, “Aslında o beni seviyor sevdiği için böyle yapıyor” diyor. Sağlıksız bir şey ama hayatta kalabilmek için böyle bir savunma mekanizması geliştirir. Chaplin ABD’den kovulur ve tekrar döndüğünde Oscar ödül törenlerinde tam 12 dakika ayakta alkışlanır, bu bir ilktir. Öldükten sonra naaşı kaçırılır ve para istenir. Öldükten sonra bile zor durumlar yaşar kısaca. Dünya Hitler’i de Chaplin’i de unutmuyor ancak farklı hatırlıyor. Coğrafya, onların kaderini şüphesiz etkiliyor.
Doğum günümüzde farklı şehirlerde ülkelerde bulunmak bizi ne kadar etkiler?
Astrolojide de solar return dediğimiz güneş dönüşü yıllarımız var. Yeni yaşımıza nerede girdiğimiz bir seneyi etkiler. Yer değişince zaman değişir ve haritamızın başka bir alanı öne çıkar. Dolayısıyla böyle bir değişiklik olur. Evinizde farklı odalar var, yaş gününüzü nerede kutlamak istersiniz? Çalışma odasında ise bu sene çok çalışacaksınız, misafir odasında ise sosyal ilişkileriniz çok olacak, yatak odasında ikili ilişkiler öne çıkacak gibi düşünebiliriz. Haritanın hangi alanını daha çok canlandırmak istiyorsak ona göre bir lokasyon belirlenebilir. Bunun için genelde uzak bir şehre gitmek ya da ülke değiştirmek gerekir.

Bir de kartografi var ondan da söz edelim mi?
Astrokartografiyi şöyle açıklayabilirim. Benim doğum haritam Bursa’ya göre çıkarılmış orada doğduğum için ve buradan dünyanın diğer yerlerine doğru hatlar çıkarıyoruz. Bu hatların izlerine bakarak dünyanın hangi yönü hangi alanda bana iyi gelir sorusunun cevabını buluyoruz. İş adamlarıyla çalıştığım için bu anlamda örnek verebilirim, Türkiye’de fabrikaları olan bir firmayla çalışırken özel ürün gamı çıkacaktı. O haritanın satış pazarlama kısmı New York’tan, üretim hattı ise Latin Amerika’dan geçiyordu. Şirket sahibi astroloji biliyordu ve dedi ki o zaman Latin Amerika’dan tasarımcı bulabiliriz, ABD’de firma açıp satabiliriz. Hobi olarak başladığı bir ürün gamıydı. Latin Amerika’ya gittiği seyahatte plajda yanında oturduğu kişi tasarımcı çıktı ve onunla çalıştı. Ürünler orada oluşturuldu, Türkiye’de üretildi, firma New York’ta açıldı. 5 ay sonra pandemi patladı ve o ürün ABD’de çok tuttu.
Evlilik için de kartografiden yaralanma olur mu?
Erkekler de kadınlar da geliyor. Nerede evlilik teklifinde bulunalım, nerede evlenelim. Biz astrolojide o potansiyeli en yüksek nerede çıkarabilirize bakıyoruz. Olmayan bir potansiyeli ortaya koymak imkânsız. O ilişki yolunda olacaksa en iyi nasıl olur buna bakıyoruz aslında.
Evde bugün patlıcan, kıyma varsa bunu en iyi nasıl yapabiliriz gibi değil mi?
Aynen bu örneği ben derslerimde kullanıyorum. Buzdolabındakileri görüp en iyi yemeği nasıl yapabilire bakmak. Bu şekilde dünyanın en iyi patlıcan yemeğini yapabilirsiniz. Ama siz portakallı ördek yapmak isterseniz lezzeti yakalayamazsınız çünkü malzemeleriniz yok.
Coğrafya ve astrolojiden söz ettik eklemek istediğiniz ne var?
Doğum saatini yerini bilmeyenler için, sabah 10’da doğmuş olabilirsiniz ama bazen yarım dakika bile önemlidir dolayısıyla herkes rektifikasyona tabi olmak zorundadır. Ben astrokartografik olarak ne yapabilirim diyenler için her bir harita yaklaşık 26.000 yılda tek bir olasılık. İnsanoğlu henüz bu süreyi bile tam hesaplayamadı o kadar küçüğüz. Her neyse şu anda 8 milyar insan var ve siz müstesnasınız. Dolabı açıp bakmak çok önemli, öze dönmek. Bir de doğum gününüzü baz alarak 4-5 gün ileri ve geriye baktığınızda bir senenin introsunu seyredebilirsiniz. Böylece bir astroloğa bağlı kalmadan da bir yorum yapabilirsiniz kendiniz için.
©mümkün dergi
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Yuka Ajans Yay. ve Org. Tic. Ltd. Şti.’ye aittir. Köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir kısmı kaynak gösterilmesi ve/veya habere aktif link verilmesi halinde dahi kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayınız.